IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: През 2016 г. ще опитаме да наваксаме отлива на руски туристи

Министерството вече е започнало активна кампания, коментира министърът на туризма

12:00 | 26.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ангелкова: През 2016 г. ще опитаме да наваксаме отлива на руски туристи

През 2016 г. Министерството на туризма ще опита да навакса отлива на руски туристи през лятото на тази година, като вече е започнало активна кампания. Това коментира в интервю за БТА министърът на туризма Николина Ангелкова.

Статистиката показва, че за десетмесечието на 2015 г. страната ни е посетена от близо 6,5 млн. чужди туристи, което е спад от 3,3 на сто, но ръстът в броя на дошлите с цел гостуване чужденци е над 6 на сто, информира министър Ангелкова.

При очертаващ се добър зимен сезон се надявам това отстъпление да се компенсира на годишна база, допълва тя. Прогнозите на предприемачите сега са за още по-успешна зима с ръст на туристите между 5 и 7 на сто по данни на летищата, предварителните записвания и наши и чужди проучвания.

По отношение на летния туристически сезон министърът заявява решимост за наваксване на отлива на руснаци и напомня, че "атаката" на пазарите е започнала още от тази година. Русия заема 4-о място през тази година по брой туристи сред генериращите ни чужди пазари и ние сме амбицирани да насърчаваме туристопотока, заявява министър Ангелкова.

Тя посочва, че в сегашната ситуация много страни предлагат свои алтернативи пред Русия - Кения, Италия, Мароко, Испания, Киргизия, Тунис, Гърция и др. Конкуренцията е силна, но ние имаме предимство, че отдавна сме сред търсените туристически дестинации от руските туристи, смята министърът.

След последните ми разговори в ТUI-Централна Европа (Германия, Австрия, Полша и Швейцария) очаквам 35 на сто увеличение на чартърните полети през Варна и Бургас за сезон лято 2016 г. от страни, на които оперира компанията, информира министър Ангелкова.

Прогнозите са броят на туристите от тези пазари да нарасне от 80 хил. до около 130 хил. човека. Осъществени са предварителни разговори и с групата на TUI за Великобритания, Нидерландия, Белгия и скандинавските държави, от които също се очакват ръстове.

Турция също остава много важен пазар за България, който по оценка на министър Ангелкова чувствително е нараснал след облекченията на процедурите за издаване на визи. Радостно е, че Турските авиолинии в края на тази година увеличават седмичните си полети Истанбул-София от 14 до 18, с което капацитетът на пътниците ще скочи с 25 на сто.

Туристическият бизнес е готов да отговори на изискванията на новата Наредба за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене и проверките не показват съществени разминавания.

По думите й категоризирането и прекатегоризирането по новата наредба върви с нормално темпо. За периода септември-ноември нашите експерти са обработили около 380 подадени заявления от хотелиери и ресторантьори, информира министър Ангелкова.

Тя напомни, че Наредбата е с отлагателно действие и влиза в сила през февруари 2016 г.

Министерството финализира промените в Закона за туризма и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Те ще засилят контролните функции на ведомството със създаването на туристически инспекторат, ще консолидират бизнеса и ще регламентират прехвърлянето на плажните концесии към туристическото министерство, коментира Николина Ангелкова.

Успяхме да спасим европейското финансиране по големите ни проекти за реклама на страната като общата сума, която усвоихме е около 17 млн. лева, отчита министър Ангелкова.

Тя съобщава, че Министерството на туризма вече е включено като директен бенефициент по процедура "Предоставяне на институционална подкрепа на Министерството на туризма за дейности, свързани с повишаване на капацитета на малки и средни предприятия в областта на туризма". Тя е по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за 2016 г. и е на стойност 5 млн. евро. Предстои да бъдат внесени проектните предложения.

Министерството е подало проектно предложение по програма LIFE от приоритетна област "Околна среда и ресурсна ефективност" по ОПРР на стойност 1 783 700 евро, като бюджетът на министерството е 411 хил. евро. Подали сме и проект по техническа помощ, за да може министерството да изпълнява функциите си като съкоординатор по Приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия. Той е на стойност 63 хил. евро.

В момента се подготвят проектни предложения, с които да кандидатстваме за финансиране по програмите за трансгранично сътрудничество, информира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Ангелкова, само *** народна пара...нищо повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
stefan333
преди 8 години
Ангелакова се мъчи вече три години да наваксва а всъщност има само желание но не и мозък как да направи това!!!!! Агелакова като неможеш си подай оставката да дойде някой друг на твоето място и найстина да навакса а не само да бръщолевиш какви китайски монголски и виетнаски туристи щели да замянят руските. Пълна скръб си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още