IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Чужди туристи ще декларират липса на зараза с COVID-19 за лятото

На този етап съветваме да не се отказват резервации, казва министърът на туризма

18:10 | 23.04.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Loulou D&#39;Aki / Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki / Bloomberg

България ще настоява за общо решение на ниво Европейски съюз за придвижването на гражданите на съюза, които искат да пътуват като туристи това лято. Междувременно страната ни обсъжда въвеждането на декларация за чужди туристи, в която да се посочва, че те не са заразени с коронавирус. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по bTV в предаването „Лице в лице“.

Тя обясни, че в идния понеделник ще се проведе среща на министрите на туризма в ЕС, на която ще се търси единна политика за пътуванията на туристи в рамките на евросъюза.

Според Ангелкова подобно общо решение ще минимизира хаоса, който може да се създаде във връзка с пандемията от коонавирус. 

„Смятам, че трябва да има единна политика на ниво ЕС, когато говорим за справяне със заразата“, посочи министърът. И обясни, че българското Министерство на туризма е подготвило и се обсъжда с бранша въвеждането на специална декларация, в която всеки турист, пристигащ в България, ще декларира, че не е заразен с коронавирус. Това е мярка, подобна на вече обявената от Гърция за здравен паспорт, каза Ангелкова.

Министерството на туризма работи в посока да има късен летен сезон - от юли. Важно е каква ще е ситуацията с коронавируса и как ще се развие епидемията не само у нас, но и в чужбина, посочи още Ангелкова.

„Трудно е да се правят прогнози. Гледаме с оптимизъм към юли и август“, отбеляза тя.

Министерството на туризма разработва различни мерки в подкрепа на бъдещ късен летен сезон, повтори министърът. Работи се по мерки, но няма как да се удовлетворят желанията на всички. Работим така, че да има баланс между интересите и на бизнеса, и на потребителите, коментира тя исканията за оставката ѝ.

На този етап министерството съветва да не се отказват резервации, откази няма засега, но липсват и записани. Ще се разчита изцяло на вътрешния туризъм, а въпросите за безплатни чадъри и шезлонги и ваучери за почивки все още се обсъждат.

Около 72 хиляди души от сектора на туризма досега са обхванати от мярката 60/40, като половината са от хотелиерство и ресторантьорство, информира още Ангелкова.

Към момента тя нямала информация за фалити на фирми и туроператори.

Ангелкова ще постави въпроса за отпадането на туристическите визи за Русия и Турция на ниво Европейски съвет, стана още ясно от разговора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Много ми е интересно откъде, ще дойдат тези туристи. Като положението навсякъде е почти едно и също. Тая карантина прецака отпуските почти на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
то и преди немаше туристи, са съвсем ше бъде точно като на снимката и пожелаваме скоротечно потъване и на туризми, имоти и на всьо и вся слеащия път, ако има такъв, да знаят за ко иде реч ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Идеята е комична, признавам.Но защо Ангелкова е "министър", а не министърка? Думата няма женски род, или просто от министрите се очаква да са мъже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Санкции и глоби до дупка ... пари требват на правителството !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Хм, това не ми е много ясно. Как ще подпишеш декларация, че не си заразен с коронавирус? Ами че ти няма откъде да знаеш това. Човекът който ти подава декларацията може току-що да те е заразил. И ще има ли санкции за невярна декларация? Явно просто ще се играе някакъв "театър на сигурността".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
И кво станА ... да не е умрела половин София ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
fortiss
преди 3 години
Преди Великден и софиянци декларираха наред, а каква стана после !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още