IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: При ръст на заболеваемостта се връщат най-сериозните мерки

Никой не дава гаранция, че дори и да се постигне колективен имунитет, той ще бъде траен, каза главният държавен здравен инспектор

10:34 | 24.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако заболеваемостта расте заплашително, е отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки. Много се надяваме това да не стане. Това заяви по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му всички възможни мерки са на масата и в зависимост от развитието на ситуацията ще се вземат решения какво и кога да се наложи.

Той уточни, че глобата, която ще бъде наложена на премиера Бойко Борисов, за това, че беше без маска в Рилския манастир, ще е 300 лева. Ще бъдат глобени и репортерите, и операторите, които не са спазили правилата. Предписания са изпратени и на парламента, защото и там правилата не се спазвали съвсем стриктно.

Всички възможни контролни органи трябва да се включат и да следят за спазването на мерките, смята експертът. „За да се почувства този контрол на всяко едно място, за да разберем, че ако ние не се пазим, няма как държавата с централизирани мерки да ни осигури 100% защита“. 

„Факт е, че вирусът продължава да циркулира и това крие рискове. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките, защото те са ключови - и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината“, заяви той.

През последните седмици високите стойности показват, че вирусът удря там, където има масово събиране, тоест грубо неспазване - събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране, посочи Кунчев. „Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. За съжаление не е така”, коментира още той.

По думите му никой не дава гаранция, че дори и да се постигне колективен имунитет, той ще бъде траен. „Колкото повече се срещаме с вируса, толкова повече хора ще имат имунитет, но не можем да направим като в Швеция, защото там нещата са страшни”, каза още доц. Кунчев. И коментира, че никой не може да каже още какво може да очакваме през есента.

Доц. Кунчев обясни, че не повече от 20% от заразените влизат в болница и не повече от 4-5% имат нужда от интензивни грижи. Той отново призова да пазим възрастните хора.

Той подкрепи искането на болниците и БЛС да се прави PCR тест на всеки, който влиза в болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Цялата работа с управлението на пандемията у нас е едно порно, каквото ни е и другата част от обществения живот. Тези от Източна Европа Господ ни пазеше. Тоя ли Муфтаджийски дето очаква много да измрат и го казва с ехидно задоволство!Този Мутафчийски има абстиненция, че не го показват всеки ден, като наркоман е. Каква роля е загубил, че каза на Бенатова яко ще се мре! Това го казва лекар! На Мутафчийски толкова ли са му слаби нервите. Менте генерал, но добър кариерист и ***.Ето как народът нарича на галено подлогата на Тиквата: ген. ***, Майтапчийски, Мурафетчийски, Мутрачийски, Манафчиски, Мънкаджийски, Муфтаджийски, Лаладжийски, Ген. Суджуклйски, Калъфчийски, Тъпънджийски, Сюнетчийски .Казват, че сега бил в петзвезден хотел в Гърция....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още