IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев предлага въвеждането на зелен сертификат в страната

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че засега пълно затваряне в страната не се налага

15:05 | 15.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предлага да се засилят противоепидемичните мерки в страната с въвеждането на т.нар. зелен сертификат. Причината е увеличаващият се брой на заразените с Covid-19 и запълването на все повече легла в болниците.

Кунчев е изпратил доклад до здравния министър, в който предлага достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, уточнява БНР.

Предлага се това изискване да се отнася за образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности. 

Главният държавен здравен инспектор настоява, ако не се възприеме въвеждането на зелен сертификат, да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

За училищата предложението е разчетите да се правят на база община, а не област, с цел максимален брой училища да продължат да работят присъствено. Мерките ще бъдат съгласувани с МОН, става ясно още от предложението на Кунчев.

Предложенията на Кунчев ще бъдат обсъдени в понеделник, когато министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология. Всички заинтересовани страни - граждански, бизнес, професионални и браншови организации, ще могат да се произнесат по предложените мерки.

Малко по-късно днес пред медиите Кацаров обяви, че засега пълно затваряне в страната не се налага.

Кацаров е възложил бързо да бъдат закупени допълнително 1 милион антигенни теста, в случай че се възприеме вариантът със зеления сертификат, да се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Тестовете ще бъдат за сметка на държавата, но вземането на пробата и извършването на самата манипулация, ще се плаща от пациентите. Задължително е тестовете да се правят в сертифицирани лаборатории, уточнява БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
"достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат" --> ето това е отказ държавата да обслужва гражданите си. Дали пък ние гражданите и не искаме да развалим обществения договор т.к. държавата отказва да изпълнява функциите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още