IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев похвали здавните насоки на МОН и МЗ

Ако указанията се спазват, училището може да е едно от най-безопасните места, изтъква главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб

13:00 | 13.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доц. д-р Ангел Кунчев.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Доц. д-р Ангел Кунчев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Насоките на Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването са много добри и всяко едно училище, според своите условия, може да ги доразработи и да каже какво трябва да се прави, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Особено чувствителни сме към училищата, защото децата ни са там всеки ден по няколко часа", подчерта д-р Кунчев, добавяйки: "От 52-те страни от европейския регион на СЗО нито една не се е отказала от нормалния начин на обучение. Друг е въпросът при какви мерки и препоръки". 

По думите му, когато се събират много хора на едно място, рисковете се увеличават.

"Сравнявайки риска от заразяване в училище, където се спазват всички указания за невзаимодействие между класовете, ако всичко това се спазва, училището ще е едно от най-безопасните места в обществото, защото сме на ясно, че детето може да се срещне с вируса навсякъде", изтъква Кунчев.

Той е категоричен, че не може да се превърнат училищата в остров, където да не се среща коронавируса, но може да се намали рискът до приемлива степен, така че да стане едно от най-безопасните места.

Според експерта не е разбираемо пренебрежителното отношение към вируса, дори отричането на опасността от него: "Не, не е обикновен вирус!", заяви той.

"Когато се сравняват данни трябва да е минимум на 14-дневна заболяемост. Процентът на новозаразените се влияе и от желанието на хората да пътуват в чужбина и им се налага да направят тестове за коронавируса", обясни Кунчев и подчерта, че за него интересни са изследванията, които се правят в Националния център по заразни и паразитни болести, където се тестват контактни и хора с клиника и съмнения, там процентът на заразени стига от 15% до 23%.

"Това е по-показателното, защото изследваш насочен контингент. Другото е случайно изследване на хора, които по някаква причина желаят да се тестват", посочва Кунчев.

По думите му 24,8 на 100 хиляди е заболяемостта в България през последните 14 дни, което Кунчев определи като добро, ниско ниво, но предупреди, че ако масово не се спазват мерките, може в рамките на 2-3 седмици да се достигнат "висоти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Ангел Кунчев НАЙ-ПОСЛЕ започна да говори като доц. Мангъров, макар да го беше предупредил да си "затваря устата". Слаба ракия, си Кунчев. Следваш събитията, неуверен си и се възползваш от държавната си служба, защото иначе едва ли щеше да бъдеш дори забелязан. Сега се чудите какво да правите с децата в училище и разбира се се получава БОЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още