IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aнгел Кунчев: Може да изместят поставянето на втората доза на AstraZenca

Шансът да се получат тромбози при преболедуване на коронавирус е точно 1000 пъти по-голям, отколкото при ваксинацията, изтъква главният държавен здравен инспектор

19:20 | 09.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До края на месеца се очаква европейско решение относно поставянето на втора доза от ваксината на AstraZeneca у нас, заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него първите българи, които чакат втора доза, вероятно ще я получат не в края на април, а в средата на май.

Защитата след първа доза от препарата на AstraZeneca е около 75%, а след втора достига 82%, показват клиничните изследвания на проучване на Оксфордския университет, цитирано от Bloomberg.

„Не може да се каже в каква степен са налични антитела за всеки отделен човек, доколко е продължителен и напрегнат имунитетът. По принцип е по-разумно да има две дози“, споделя епидемиологът проф. Мира Кожухарова. 

От своя страна Ангелов изтъква, че рискът при тази ваксина е толкова малък, „че във всички случаи си заслужава да завършим имунизацията и да получим максимална защита, която дава ваксината“.

Той поясни, че без поставена втора доза няма да се издава сертификат за имунизация.

"Няма да бъде издаден сертификат за завършена имунизация. Човекът има картонче, в което пише кога е получил първа имунизация и с каква ваксина", добави главният държавен здравен инспектор.

Все още не е ясно дали вместо втора доза AstraZeneca може да се постави друг препарат. В Германия има препоръка на института „Робърт Кох“ - втората инжекция на ваксината на британския концерн да бъде заменена с такава на Pfizer или Moderna.

"Докато това не бъде доказано, че има смисъл, няма да се практикува", посочи Ангел Кунчев.

Според Кожухарова ваксината на Johnson and Johnson, която също пренася антигена от вируса, е по-подходяща, „но това е краен вариант, който не намирам да е много разумен".

Проучванията показват, че нежеланите реакции се проявяват след първата доза AstraZeneca.

"Ако става въпрос за имунна реакция най-вероятно е тя да се прояви, ако ще се проявява, при първата доза. При втората вече я няма", допълва Кожухарова.

Според Кунчев и Кожухарова ползите от ваксината са в пъти по-големи от вредите.

"Шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията. Повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки, приемащи контрацептивни препарати", категоричен е доц. Ангел Кунчев.

Експертите препоръчват да не се приемат лекарства за разреждане на кръвта преди и след ваксинация с AstraZeneca, освен ако не са предписани от лекар.

Въпреки че се забелязва минимален спад на заболеваемостта от коронавирус в последната седмица, Кунчев е предложил удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още