IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: 2% от населението у нас се е срещало с коронавируса

Теорията за достигане на колективен имунитет е много добра и вярна, но неприложима в момента у нас, смята главният държавен здравен инспектор

16:41 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Средно 2% от хората у нас са се срещали с инфекцията на коронавируса. Това означава, че теорията за достигане на колективен имунитет е много добра и вярна, но неприложима в момента у нас. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив, цитиран от БНР.  Той представи резултатите от първото за страната срезово епидемиологично проучване за наличие на антитела срещу коронавируса, извършено в Пловдив.

Изследването е проведено в 660 точки в 6-те района на града. 1108 души  са дали на терен предварително съгласие да бъдат тествани, като  553-ма от тях (членове на общо 291 домакинства),  са дали кръвна проба.

1,08% от изследваните са носители на антитела. Проучването показва още, че 3% от изследваните медици са носители на антитела, а 4% от доброволно изследваните също са носители на антитела.  

„Изследвани са и 20 семейства в Столипиново и 10 в Шекер махала. Всички те са чисти от коронавирус", посочи Дани Каназирева. 

Тя подчерта, че рискови са всички групи. В Бергамо в Италия средно 57% от хората да се срещали с коронавируса, в Германия са 18%, а в Австрия 5%.

Ангел Кунчев обясни, че за проучването до момента са изхарчени 58 000 лв., което е около 10 пъти по-малко от цената на такива проучвания в другите страни. По реализирането му са работили  22 души от РЗИ-Пловдив и 11 доброволци от МУ, между които и стажант-лекари.

„Благодаря за работата на всички, които участваха в реализирането на проучването. За по-малко от месец беше свършена много работа от РЗИ и доброволците. Благодаря на пловдивчани за тяхната активност и разбиране. Всичко това ни показа, че хората имат доверие на институциите, а предприетите мерки за справяне с епидемията са правилни, коментира областният управител Дани Каназирева.

Резултатите и анализа от изследването ще бъдат публикувани в научни издания. То е направено според изискванията на Световната здравна организация и е адаптирано към условията на Пловдив, посочва още БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още