IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев препоръча на медицинските сестри да изчакат с протеста

Протестите на професионалистите по здравни грижи няма да доведат бързо и успешно до поставените цели, каза здравният министър

13:00 | 28.02.19 г.
<p>
	Среща на Бойко Борисов с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и синдикати.&nbsp;<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Среща на Бойко Борисов с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и синдикати. Снимка: Министерски съвет

Протестите на професионалистите по здравни грижи няма да доведат бързо и успешно до поставените от здравното министерство цели. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и препоръча на медицинските сестри да изчакат с протеста, който подготват за утре, за да видят новите си заплати.

Министърът обсъди с представители на синдикатите и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи исканията на медицинските сестри за повишаване на работните заплати. След срещата, която се проведе при премиера, беше отправен призив за диалог и обещание за обсъждане на проблемите.

Здравният министър изрази уважението си към труда на професионалистите по здравни грижи и подчерта, че трудът им се цени из цяла Европа, което показвало, че те имат висок капацитет. Не мога да отрека, че имаме проблем с човешките ресурси в цялата система на здравеопазването, особено много при професионалистите по здравни грижи, каза Ананиев, цитиран от БТА.

Той припомни, че работят съвместно с Министерството на образованието и науката и за новата учебна година е предвидено да се увеличи приемът със 150 нови бройки. 

Ананиев изрази готовност за диалог с професионалистите по здравни грижи и им препоръча да изчакат, за да видят новите си заплати - след увеличения ресурс за общинските и областните болници. Ресурсът, който може да се разпредели е свързан и с обема дейност извършен от лечебните заведения, напомни още той.

Председателят на съсловната организация Милка Василева изрази удовлетворение от срещата. Получихме разбиране и одобрение от премиера, че трябва да има още по-качествени мерки за преодоляване на проблема, каза тя и подчерта, че многократно е информирала за липсата на повече от 30 хиляди медицински сестри в страната. 

Протестът за утре се организира в социалната мрежа, а не от асоциацията, добави още Василева. Подкрепяме исканията им, но не и организирания протест, допълни тя. По думите й диалогът е средството за решаване на проблемите, "не винаги улицата е достатъчно добре информирана". 

Иван Кокалов от КНСБ каза, че нито организират, нито подкрепят сега протеста, но исканията са поставени отдавна. В момента се водят преговори по места за сключване на колективните трудови договори, допълни той и изрази категорично неодобрение, че в някои големи болници медицинските сестри получават 600-700 лв. заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още