IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Общо 4 са лекарствата, които НЗОК е надплатила на частни болници

ЕК ни казва, че абсолютно всички болници в България трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, заяви здравният министър

20:09 | 16.01.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) е установило, че има още три лекарствени продукта, освен вече коментираното онколекарство "Пеметрексед", за които има разлики в цените, по-големи от нормалните. Това каза пред журналисти здравният министър Кирил Ананиев след днешното заседание на парламентарната здравна комисия.

В рамките на заседанието бе проведено изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев във връзка с изнесената от него информация за скандални разлики в цените, които за едно и също лекарство плащат държавните и общинските болници (където задължително се прави обществена поръчка) и частните (които нямат подобно задължение, бел. ред.). Той даде конкретен пример, в който процедурата по ЗОП е довела до 7 пъти по-висока цена за частните лечебни заведения. 

Първоначално бе анонсирано, че става въпрос за онколекарството "Пеметрексед" на "Алвоген". Д-р Дечев обясни , че лекарството е купувано от 29 болници, като 11 от тях са частни и точно тези 11 лечебни заведения са го взимали на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. 

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  посочи, че министерството се е самосезирало и в рамките на краткото време от няколко дни е установило, че са надплащани общо четири медикамента.

През Министерството на финансите ще бъдат внесени изменения в закона, които да изравнят правилата за всички лечебни заведения, обяви вчера здравният министър Кирил Ананиев, който днес потвърди, че вече е изпратил законовите изменения на колегата си финансов министър Владислав Горанов, като вносител.

Министърът коментира и поставени въпроси от страна на Европейската комисия. „Европейската комисия очаква да получи отговори на въпросите, които ни е поставила. В областта на здравеопазването има два въпроса  - единият, свързан с обществените поръчки за частните болници, и вторият - лекарствата за редките болести, за които няма алтернативно лечение, да минават по Закона за обществените поръчки. 

ЕК ни казва, че абсолютно всички болници в България трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, посочи Кирил Ананиев. Това е новото конкретно предложение на ЕК – да бъдат включени и частните болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Това че Е С е казал че частните болници също трябва да провеждат търгове със сигурност не е от вчера По важно е Ананиев да каже какви суми са надплатени на частните болници за тези лекарства Тогава сигурно ще се хванете за главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още