IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Към юли брутните заплати на сестрите в държавните болници са 1100-1500 лв.

Ако бяхме дали всички 50 млн. лв., които гласува правителството на МЗ, щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране, каза здравният министър

17:53 | 03.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Към юли средната брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1100 и 1500 лева, като средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

Сумата, която е била предвидена за заплати, е 86 млн. лв., от които 36 млн.лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването и те са за отдалечени болници, за белодробните болници, за психиатричните болници и за спешна помощ, обясни министърът. Останалите средства са от резерва на НЗОК.

По думите на Ананиев никога не е ставало въпрос за отпускане на суми в размер на два пъти по 50 млн. лв. и веднъж на 30 млн. лв. Дали парите са дадени от държавния бюджет или от бюджета на Касата, това са публични средства, подчерта Ананиев и добави, че са дадени целево за болнична помощ и отиват и за заплати на персонала. 

Ако бяхме дали всички 50 млн. лв., които гласува правителството на МЗ, ние щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране, каза още здравният министър. Когато излезе първото постановление на МС - за 30 млн. лв., тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да се успокоят медицинските сестри. Когато се вземат решения от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, каквато позволява бюджетът и преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е до 50 млн. лв. Анализите показаха, че можем да предоставим само 6 млн. лв., обясни още той.

До два дни болниците трябва да предоставят на Министерството на здравеопазването информация за увеличението на заплатите на персонала. От следващия месец ежемесечно на интернет страницата на МЗ ще се публикуват данни за нивата на средните основни и брутни работни заплати във всяка държавна болница.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още