IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Предсрочните избори са напълно възможни

Правителството да е честно с хората и да има дългосрочно политическо решение за проблемите в коалицията, настояват Христо Панчугов и Кольо Колев

11:04 | 16.05.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Анализатори: Предсрочните избори са напълно възможни

На същото мнение е и социологът Кольо Колев, който обаче смята, че декларацията на "Демократична България" (ДБ) за пълна "депутинизация на държавата" в замяна на подкрепа на настоящото управление не поставя коалицията на изпитание, а е по-скоро "глупав пиар ход".

"Наистина беше време от ДБ да се сетят, че има проблем с руското влияние в България - от изказвания на български политици в годините, наливане на политическо влияние през енергийни проекти, създаване на фирми около тях, няколко банки... Могат да се споменат конкретни примери за руско влияние и ДБ не знам дали имат реален план за това какво да следва оттук нататък", посочи Панчугов.

По думите му колебливата позиция на управляващите през последните седмици поставя под съмнение, че зад декларацията на ДБ има смислено усилие да се извади БСП от управлението.

„Стана техен маниер: когато е видимо вече, че собствените им избиратели стават нетолерантни към липсата на тяхна политическа позиция – да видим някое гръмко изказване, което рядко води до политически последствия", анализира ситуацията Панчугов.

Социологът от своя страна обърна внимание на друг недостатък на правителството – "мъчат се да произведат добри новини там, където няма и няма да има добри новини".

"Не са честни към хората – да кажат: "Става страшно, ще има сериозни проблеми, ще се опитаме да минимизираме щетите, но неминуемо ще има щети". Вместо това глупости на търкалета за по-евтината газ. Ако ме питате дали водата от чешмата е по-скъпа от бутилираната вода – в името на борбата за демокрация ще кажа "Да, да – бутилираната е по-евтина". Но ако ви кажа същото, но искрено – значи съм идиот", отсече Колев и очаква, че напрежението може да доведе до падане на правителството.

"Има усещането, че основната цел на това управление се превръща да бъде запазено на власт и да държим всички щастливи. Губи се същността на управлението, а продължават да ни заливат със странни добри новини. Досега в мерките липсваше дълбочина, разбиране за същността на проблема", отбеляза Панчугов.

Затъна ли коалицията в дребни свади? Ще доведат ли кризите и протестите до смяна на властта?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 1 година
А деамериканизация кога ще правим?! До кога всички политици ще ходят да получават инструкции и да докладват на грозната кюрдка?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Нещо, като рeпутинизaция, чрез дeпутинизaция. Като се сетя, че са отрочета партийни, как станаха такива демократични?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още