IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската търговска камара подкрепи реформата на енергийния сектор

Камарата оцени усилията на КЕВР да действа като независим регулатор с решения, гарантиращи прозрачност и финансова стабилност в системата

10:16 | 21.06.15 г.
Американската търговска камара подкрепи реформата на енергийния сектор

Комитетът за енергетика и минерални ресурси към Американската търговска камара подкрепя правителството и Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, които в последните месеци предприеха редица важни стъпки с цел реформиране на българския енергиен сектор. Това е записано в отворено писмо на Американската търговска камара за ролята на КЕВР за стабилността на българската енергийна система, съобщава БТА.

Дългосрочните реформи в енергийната система следва да се базират на основните принципи за прозрачност, предвидимост и устойчивост, като по-специално трябва да се стремят към: запазване на независим енергиен регулатор, стабилизиране и укрепване на регулаторната среда и решаване на проблемите с дефицита и ликвидността на сектора, се посочва още в писмото.

Американската търговска камара специално изразява подкрепата си към КЕВР в усилията й да действа като независим регулатор, вземащ решения, които осигуряват прозрачност и финансова стабилност в системата. От организацията подчертават, че основна задача на КЕВР следва да бъде гарантиране на законността в сектора и сигурността на енергийната система, покриване на дефицитите, като същевременно се прекрати кръстосаното субсидиране на определени производители и потребители, независимо дали са битови и/или корпоративни.

Енергетиката е структуроопределяща за икономическото развитие на България, се отбелязва в писмото. По тази причина според организацията е изключително важно да бъде осигурена дългосрочната жизнеспособност на НЕК ЕАД и всички участници в процеса на производство, разпределение и дистрибуция на електроенергия.

Правителството и КЕВР следва да гарантират тяхната финансова стабилност, така че да изпълняват финансовите си задължения и да се преодолее тежката междуфирмена задлъжнялост в сектора. Определените от Енергийния регулатор приходи в НЕК ЕАД и мрежовите оператори трябва да бъдат достатъчни за покриване на оперативните разходи и необходимите изисквания за инвестиции за осигуряване на предоставяните услугии нормалното функциониране на електроенергийната система на страната.

От организацията посочват, че осигуряването и запазването на независимостта на КЕВР, който приема решения за финансовото стабилизиране на сектора и на обществения доставчик, е правилният път към модерен либерализиран енергиен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още