IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АМ „Струма” край Дупница остава затворена и днес*

АПИ ще отвори засегнатия участък от магистралата най-рано след 2-3 седмици

08:58 | 15.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

И днес магистрала „Струма” остава затворена заради пожара в депо за вторични суровини край Дупница. Не е ясно още колко време ще бъде ограничено движението по моста при 62-ри км на аутобана.

Вчера екип от специалисти на Института по пътища и мостове към Агенцията „Пътна инфраструктура" (АПИ) и на строителя са огледали съоръжението, което беше обхванато от пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата на 13 август.

Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 - сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед на безопасността на движението е задължително спиране на трафика.

Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите. 

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище, предизвикало пожара.

Агенцията „Пътна инфраструктура" вчера внесе сигнал в Районната прокуратура - Дупница, срещу собственика на цеха. В него се посочва, че под моста на АМ „Струма" при 62-ри километър неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци. В сервитута на пътя, включващ според Закона за пътищата проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

В момента трафикът се пренасочва по обходен маршрут, което изнерви хилядите шофьори по трасето в разгара на летните отпуски.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут. 

Няма яснота все още каква ще бъде стойността на ремонта на съоражението заради пожара, каза по БНТ Александър Тодоров от Агенция "Пътна инфраструктура" по повод пожара в депо за отпадъци, който засегна мостово съоръжение по АМ "Струма" в района на Дупница. Той обясни, че сервитутут на моста, хоризонталната проекция и ограничителните ивици са държавна собственост и там не трябва да има каквито и да е отпадъци.

„Щетите са много сериозни. Тепърва трябва допълнителни проучвания да се извършват на материалите, да се разработи проект. На базата на този проект трябва да се изготви и сметка“, коментира той.

Собственикът на депото коментира, че нито фирмата, нито той самият има необходимите средства, с които да се възстанови засегнатата инфраструктура на магистралата.

Платното на магистрала „Струма” в посока София, засегнато от големия пожар, може да бъде пуснато най-рано след две седмици. Това съобщи в ефира на Нова телевизия инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ.

По думите му ремонтът на другото платно ще продължи по-дълго време. „Областното пътно управление прави обходи. При проверката от април 2018 г. не са установени нарушения”, коментира инж. Досев.

* Допълнена към 11.00 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още