IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Трифонов: Местните политики трябва да са дългосрочни

За по-ефективен контрол при публично-частното партньорство настоява експертът от Института за местно и регионално развитие

20:23 | 02.11.18 г.
Александър Трифонов: Местните политики трябва да са дългосрочни

 Необходими са ефективни в дългосрочен план местни политики, за да се поддържа стабилност на промишлеността. Държавата не трябва да губи ценното време на бизнеса, защото за него е важно времето, в което той ще навлезе на пазара.

Това препоръча Александър Трифонов, експерт в Института за местно и регионално развитие, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че България продължава да пада в класацията Doing Business на Световната банка за място за правене на бизнес.

"Миналата година спадът беше с 11 позиции, тази година е с 9", отчете минималното подобрение Трифонов.

Според него проблемите пред публично-частните партньорства са заради това, че се отмени Законът за публично-частното партньорство.

“При този тип партньорство контролът е много по-голям при сделката, при концесията е занижен", отчете финансовият консултант.

По думите му ролята на одитора в България е сведена до минимум, за разлика от други държави, където той носи отговорност.
.
"Когато държавата се явява като партньор на предприемачите, това гарантира някаква сигурност за условията на самия бизнес", категоричен е Александър Трифонов.

Той напомни, че районирането на България на четири района без административни центрове е изискване на ЕС, като условие да се кандидатства по програми за регионалното развитие и за да получава финансиране страната ни.

"Логично е тези райони да бъдат балансирани като население и оползотворени ресурси. Ако те имат повече самостоятелност и се създаде специализирана икономика съобразно даденостите на района, ще функционират по-качествено", подчерта експертът.

Александър Трифонов препоръча бизнесът да има перспектива в данъчната система, както и да се върне доверието в държавата.

"Конкурсът на Европейската комисия за безплатен публичен интернет е една перспективна нова алтернатива. България има добра оптична мрежа и отдавна трябваше общините да се свържат помежду си", коментира той въпроса за интернет връзката между определени общини, което ще ги направи по-атрактивни за инвеститорите.

Как се провежда политика чрез данъците? Могат ли общините да привличат инвеститори?

Отговорът на тези и други засегнати проблеми в разговора с Александър Трифонов вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още