IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи

Асоциацията на индустриалния капитал предлага подкрепата за фиксираните разходи на фирмите да бъде администрирана от НАП

20:09 | 25.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico /Bloomberg

Не може да има ново затваряне без бързо администриране на нови компенсиращи мерки. Това каза Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта мерките за подкрепа трябва да „вървят в две посоки – компенсиране на доходите на домакинствата и разходите на компаниите". „Както домакинството има да плаща сметки, така и компаниите имат фиксирани разходи и трябва да плащат данъци“, поясни Велев. 

От октомври Европейската комисия позволява до 90% от фиксираните разходи на малките и микропредприятията и до 70% от разходите на другите компании да се поемат от държавата и от АИКБ настояват това да се предприеме и в България, стана ясно от думите на госта.

„Механизмът за подкрепа на бизнеса, предприет досега, очевидно не работи. Не може половин година да се чака подкрепа, която е необходима сега“. По тази парична и АИКБ предлага подкрепата за фиксираните разходи да бъде администрирана от НАП.

По неговите думи в малкия бизнес работят три четвърти от заетите в България, а тези компании са най-уязвимите.

„Затова настояваме освен за подкрепа на фиксираните разходи и за отсрочка на данъци или отмяна на наказателните лихви, също така и разсрочване на кредитите“, каза Велев.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още