IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ иска незабавни мерки за подкрепа на малките и средните предприятия

Организацията настоява за по-лесен достъп до финансиране и до пазари

13:30 | 09.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за незабавни действия в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП), става ясно от съобщение до медиите.

Организацията е обсъдила своята позиция по подготвяната в момена Национална стратегия за малки и средни предприятия, а предложенията включват множество специални политики и мерки за развитието им.

„Всяко забавяне може да окаже изключително негативно въздействие, тъй като МСП са изправени пред сериозни предизвикателства - ожесточена конкуренция, недостиг на човешки ресурси, нови форми на организация на производството и труда, най-високите цени на енергоносителите в ЕС и висока зависимост от конюнктурни промени, при ограничени възможности за реакция. За да се подпомогнат тези компании, АИКБ настоява Стратегията да бъде основана на по-прецизно формулирани и по-ефективно изпълнявани инструменти и мерки за насърчаване на МСП“, коментира председателят на работодателската организация Васил Велев.

От АИКБ настояват и за подобряване достъпа на малките и средни предприятия до финансиране, както и подпомагане на достъпа им до различни пазари. Освен това сред исканията попада и оползотворяването на възможностите, предоставяни от дигиталната революция.

Асоциацията припомня, че от повече от десетилетие настоява дефиницията за МСП да бъде актуализирана. Това би било инструмент за постигане на по-добър достъп до финансиране и мерки за подкрепа, твърди главният секретар на АИКБ Милена Ангелова. По думите ѝ държавата трябва да даде свободата на МСП сами да избират на кои два от трите критерия – численост на персонала, годишен оборот и годишен баланс, да отговарят, а не да им се налага единствено първият критерий.

Секторът на малките и средните предприятия се нуждае от подкрепяща регулаторна среда, вместо от прекалено дълги и скъпи процедури и такси, посочват още от АИКБ. Асоциацията държи ролята на Българската банка за развитие (ББР) да бъде включена в стратегията и в допълнение да се създаде национален „кредитен обмудсман“, към който фирмите да могат да се обръщат, когато им е отказан достъп до кредитиране по причини, които са им неясни.

АИКБ представи на Министерството на икономиката и други предложения, включително такива за идентифициране, привличане и обучение на кадри, създаване на мрежаот клъстери за развитие на специфични умения и осигуряване на извънсезонни програми за обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още