IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аграрният отрасъл създава 5% от общата брутна добавена стойност от икономиката

България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция, посочи министърът на земеделието Румен Порожанов

18:54 | 18.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Аграрният отрасъл създава около 5% от общата брутна добавена стойност от икономиката и осигурява заетостта на 7% от населението на България. Тази важна роля отрасълът ще запази и в бъдеще, особено предвид ролята му за укрепване на икономиката на селските райони.

Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов преди официалното откриване на Международното изложение за селско стопанство, градинарство и хранителна промишленост "Зелена седмица" в Берлин.

България за първи път от 29 години е страна партньор на изложението и ще се представи със собствена палата, съобщи БТА.

„Земеделието и преработвателният сектор на България притежават значителен потенциал за производство на качествена продукция с висока добавена стойност, която да удовлетворява разнообразните и нарастващи изисквания на европейските потребители и на световните пазари“, смята министърът.
.
Порожанов подчерта важното място, което зърнопроизводството и производството на маслодайни култури заемат в структурата на селското ни производство.

“Страната ни е и традиционен производител на етерично-маслени култури. Поради своите изключителни качества българското розово и лавандулово масло са сред най-предпочитаните от световните индустрии и нареждат страната ни по търговия и износ на едно от първите места в света. За 2016 г. сме на първо място сред страните членки на ЕС по износ на лавандулово масло на международните пазари, обяви земеделският министър.

По думите му налице е и тенденция за увеличаване на производството на овощни и зеленчукови насаждения, като обемът на произведената продукция при зеленчуците ежегодно нараства с 32 процента.

Румен Порожанов подчерта дългогодишните ни традиции в областта на пчеларството и посочи, че 60-80% от произведения пчелен мед се изнася главно за страните от ЕС. Порожанов каза, че страната ни изключително много насърчава биопроизводството. За периода 2011-2016 г. площите за биологично производство са се увеличили шест пъти, броят на отглежданите по биологичен начин говеда нараства с близо десет пъти, на овцете и пчелните семейства - четири пъти.

Търговията с аграрни стоки формира положително външнотърговско салдо, което достига до 1,2 милиарда евро през 2016 г. През последните години аграрната търговия представлява около 13-14 на сто от общия стокообмен на България, около 16-17 на сто от общия износ и около 10-11 на сто от общия внос. Водещи стоки в селскостопанския износ на България са зърнените и маслодайните култури, които заедно формират около 40 на сто от общата стойност на износа.

“От присъединяването на България към ЕС през 2007 г. държавите членки на ЕС постепенно се утвърждават като основен парнтьор в аграрната търговия на страната, информира Порожанов. – През последните години ЕС формира около 75% от аграрния стокообмен на България, като около 70% от българския износ е насочен за държавите членки, а около 80% от вноса на селскостопански продукти вече е с произход от ЕС.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Ако крадете по малко и защитавате родния производител , няма да сме първи на лавандулата , а на био плодовете и зеленчуците както и на месата ... аман от пластмасови холандски домати и дървени полски ябълки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още