IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административният съд в Бургас отложи делото за „Алепу вилидж“

Една от фирмите инвеститори не е била призована в срок за днешното заседание и не успяла да изпрати свой представител

15:43 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Архив Bulgaria ON AIR

Административният съд в Бургас не даде ход на делото за строежа на  Алепу вилидж“, в местността „Алепу“ – Созопол. То бе образувано по протест на Окръжната прокуратура в Бургас, която поиска строителното разрешение на обекта да бъде обявено за нищожно. Очаква се делото да се проведе на 21 септември.

Изграждането на печално известната „подпорна стена стигна до прага на Темида след протест на Окръжната прокуратура в Бургас, която поиска строителното разрешение на обекта да бъде обявено за нищожно.

На 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и така наречения „Шофьорски плаж“, като представи обобщен доклад. В получения от строителния надзор доклад пише, че главният архитект на Община Созопол е издал разрешение за строеж (РС) на 26 февруари 2018 г. за „укрепване на свлачище" в местността „Алепу", землище на гр. Созопол, на името на „Алепу вилидж". Според прокуратурата липсва задължителната еко оценка за въздействието върху околната среда за изграждане на хотел и считат разрешителното за строеж за нищожно, тъй като такова е било издадено за подпорна стена. 

Днес обаче съдът не даде ход на делото, тъй като една от фирмите инвеститори не е била призована в срок за днешното заседание и не успяла да изпрати свой представител.

"Съдът не даде ход на делото, тъй като една от страните - "Алепу вилидж" не е редовно призована, не е изтекъл 7-дневният срок, който е задължителният от страна на закона, за да бъде дадено ход на делото. На второ място са представили болничен, че не могат да се явят на днешното съдебно заседание, поради което съдът отложи делото за друга дата - на 21 септември", заяви прокурорът по делото Христо Колев, цитиран от БНТ.

"Ние считаме, че казусът въобще не е сложен, но това е работа на съда да прецени всички аргументи на страните. В тази връзка мисля, че делата трябва да се гледат в съдебната зала. Ние вярваме в съда и мислим, че ще прецени законосъобразно", коментира пред Националната телевизия адвокатът на една от фирмите инвеститори - Димитър Данаилов.

Припомняме, че разрешителното за строеж е издадено от община Созопол през 2018 г. и включва два етапа – укрепване на свлачище и изграждане на хотелски колплекс „Алепу Вилидж“. При оглед на място от държавната строителна инспекция заключиха, че четириетажната сграда на брега не е хотел, а укрепително съоръжение. През февруари миналата година строителният надзор издаде заповед за спиране на строежа, но впоследствие на инвеститора беше разрешено да довърши брегоукрепването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още