IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Швейцарското правило в България не работи в полза на пенсионерите

ДПС предложи промяна в швейцарското правило за пенсиите

11:32 | 17.02.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Швейцарското правило в България не работи в полза на пенсионерите. Това заяви в ефира на bTV Radio депутатът от ДПС Хасан Адемов. От движението искат дискусия по какъв начин да се промени швейцарското правило, защото по думите му то „на практика не работи в полза на пенсионерите”.

Според т.нар. швейцарско правило пенсиите се осъвременяват с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Адемов обясни, че пенсионерите са тези, които потребяват на практика от малката потребителска кошница и затова осъвременяването на техните пенсии с инфлацията от голямата потребителска кошница според него е „леко недоразумение“.

„Още повече, че ръстът на осигурителния доход през последните 10 години е два пъти, докато инфлацията се задържа“, каза Адемов и поясни, че говори за хармонизирания индекс на потребителските цени, който се задържа на нивата около 2 до 3% през 2021 г. 

„Швейцарското правило в България не работи в полза на пенсионерите”, заяви той.

За Адемов е притеснително, че премиерът непрекъснато заявява, че няма да има пенсия под линията на бедност, защото това е нещо, което трябва да се случи с много голям финансов ресурс.

Според обещаното от кабинета пенсионерите, които са с пенсия под линията на бедност, която е 413 лв. за тази година, ще получат допълнително до линията на бедност разликата между размера на личната пенсия и линията на бедност от системата на социалното подпомагане с подоходен критерий.

„Тоест ако отговаря на условията за социално подпомагане, тогава ще получи тези пари. Само че внимателният преглед на представения бюджет показва, че в Агенцията за социално подпомагане няма допълнителен ресурс за това”, каза Адемов.

Парламентарната група на ДПС вече внесе предложения преди второ четене на юджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г., който определя нивото на пенсиите и осигуровките.

ДПС предлага тази година швейцарското правило да се промени, като се даде превес на инфлацията. Така осъвременяването трябва да стане с 25% от ръста на средния осигурителен доход и със 75% от ръста на инфлацията, като се запазва условието това да са показателите за предходната календарна година.

В момента в бюджета на ДОО се предвижда осъвременяване на пенсиите с 6,1% от 1 юли тази година. Този процент е изчислен при допускане за ръст с 9,3% на средния осигурителен доход и средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени от 2,9% за 2021 г.

Хасан Адемов отбелязва обаче, че трябва да се намери друг механизъм на осъвременяване на пенсиите, тъй като 6,1% не отразява реално инфлацията. Реалното поскъпване е по-голямо от допуснатото, констатира Адемов, който е бивш социален министър и бивш председател на комисията по труда и социалната политика в парламента.

Припомняме, че в рамките на дебатите по ДОО на първо четене в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че се търсят варианти за допълнително увеличение на пенсиите, така че да бъдат компенсирани адекватно. Обсъждат се различни варианти на преизчисление, така че да не се стигне до намаляване на доходите на възрастните хора след края на Covid добавките в края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Швейцарското правило не е създадено да обслужва нечии интереси! Аман от популизма на такива политици, най изявените от които са от ДПС! Земеделските производители плащат символични осигурителни вноски, а получават колкото и тези осигуряващи се дори над минималния осигурителен доход, защото минималната пенсия бе вдигната до безумие. Е, като не плаща пенсиите от джоба си Доганчо, може и нищо да не внасят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още