IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абонамент за парно и топла вода предлага "Топлофикация - Перник"

Независимо от сезона и пуснатите радиатори, абонатите на дружеството ще плащат по 60 лева без ДДС за отопление на жилище от 65 кв. м

11:44 | 29.07.13 г.
Абонамент за парно и топла вода предлага "Топлофикация - Перник"

В търсене на нови клиенти „Топлофикация – Перник“ ще предложи „абонамент“ за услугата, която предлага - парно отопление и топла вода. Така месечно абонатите на компанията в Перник ще плащат по 60 лева месечно (без ДДС) за апартамент от 65 кв. метра, съобщи БТА.

Таксата няма да се променя – независимо от сезона, температурата в жилището и броя включени радиатори, обяснява изпълнителният директор на дружеството Стойчо Василев. Отсъпка ще има за живеещите в санирани жилища, но от компанията не уточняват нейния размер. 

Лимит ще има само за ползваното количество топла вода – потреблението над него ще бъде заплащано допълнително.

От „Топлофикация - Перник“ се задължават за поддържат минимална температура от 21 градуса в жилищните сгради. Остава обаче и таксата „сградна инсталация“, която ще се формира като процент от използваната топлоенергия в абонатната станция.

На този етап това е само предложение, тъй като Законът за енергетиката не разрешава абонатите сами да избират начина на отчитане, коментират обаче от дружеството. По тази причина и от Асоциацията на топлофикационните дружества са внесли искане за промяна на законодателството в парламентарната комисия по енергетика.

„Топлофикация - Перник" има 19,5 хил. абоната. Отчитането на топлинната енергия в града става на база кубатурата на жилищата – цената е около 1 лев за кубичен метър жилищна площ. От дружеството са се върнали на този метод за отчитане след множество жалби на клиентите за неправилно разпределение на сметките от страна на топлинните счетоводители.

Припомняме, че алтернативен метод за изчисляване на задълженията на абонатите въведе преди години и „Топлофикация – Сливен“. Компанията беше изправена пред фалит, след като броят на абонатите й падна до критичния минимум. Тогава дружеството въведе пределни цени на предлаганите услуги и премахна таксата за сградна инсталация.

В договора на дружеството за сезон 2012 - 2013 година пределните цени за отопление са 1 лев с ДДС за кубичен метър отопляема площ и по 6 лева с ДДС за кубик топла вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още