IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Мангъров: Реалният брой на заразените с COVID-19 у нас е десетократно по-голям

Може да се очаква пикът на епидемията в България да настъпи в края на април или началото на май, смята инфекционистът

13:00 | 29.03.20 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Действителният брой на случаите на заразени с коронавирус в България е десетократно по-голям от сегашните 338 случая, заяви пред БНР  доц. Атанас Мангъров, инфекционист, част от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с COVID-19. 

„Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така много по-целенасочено ще се определят хората, които се нуждаят от строга изолация. Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати“, подчерта Мангъров.

По неговите думи е известно, че българското население е много болно и хора в млада възраст вече имат редица съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус здравето им да се влоши.

Според инфекциониста може да се очаква, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май.

„Действителната смъртност е много малка, защото стойностите между 2 и 4%, са определени въз основа на изследвани и доказани случаи. При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка. Реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка години при грипна епидемия“, коментира още Мангъров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 0
Mnk17
преди 3 години
Ти на каква цена би оценил 1 година от своя живот или на ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Копейките много ги достраша от Генерала и неговия рейтинг..."Хахаха , Лапников , ама ти си бил по-зле и от Стовенча бе ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 3 години
100-200 човека е само добро пожеланние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Само *** има кешови наличности за 2-3 месеца. Каквито са и в общи линии разсъжденията ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
nedev75
преди 3 години
От къде ще вземе държавата пари ще ги напечата ли.Как?*** ли ще си избършат с тези ваучери хранителните магазини?Всичко ще отиде под щанда, като в соца.Който има кеш има салам и банани, който е с ваучер хляб и сирене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Който е в неплатена отпуска, правителството да му отпусне ваучери за храна и битова химия за 500 лв на възрастен и по 300 лв за дете. Сметките на всички за ток и вода да ги плаща държавата за периода.Вноските по кредити да бъдат подновени след 6 месеца, без лихви за това време.Тези, които са пълнолетни, но не учат или работят - на социална кухня.Заводите, които няма смисъл да работят в момента, спират временно, останалите продължават със силно увеличен санитарен контрол.Пенсионерите излизат навън между 9 и 11 часа, през което време другите не излизат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Копейките много ги достраша от Генерала и неговия рейтинг, да не им разжалва Десо Радев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Италия все още не е стигнала броя на жертвите на грипа от миналата година. Това са 27 000 човека починали от грип, а до момента от CoVid-19 са между 10 и 11 000. Принуждавате ми и да правя, едни наистина неприятни изчисления. България ще изгуби 5 000 000 000 лева от ограничителните мерки. На доста възрастни(примерно 1000 човека) по този начин съдбата ще подари още по 5 години живот, което прави общо 5 000 години. Не претендирам за достоверност, но все пак с някаква приблизителност всяка спасена година ще струва по 1 000 000 лева. И като си спомня каква борба беше правителството да отпусне някакви, даже не десетки милиони за болните от муковисцидоза, чието лечение с най- новите и ефикасни препарати излиза толкова на година, не знам какво да мисля. Това наистина са грозни сметки и не бих желал на никого да не се налага да ги прави, но явно без тях няма да се мине. Иначе на щаба му е лесно, правете това защото иначе става страшно. И понеже не можем да повторим живота си, за да разберем колко страшно ще е наистина, политиците се възползват от случая да ни докажат колко много се грижат за нас и ако не бяха те .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 4
nedev75
преди 3 години
Абе бие рекордите ама нали знаеш като си получат 500-600 хиляди души предизвестията и като пресъхнат наличностите по банковите карти какво и къде ще бие.Българина има спестявания за 2-3 месеца масово, а после?Малцинство са хората които има големи кешови наличности.Масово българина инвестира в имоти, на кой ще продаде сега като секне парата?Кой ще тръгне кола да купува.Гащите ли ще си продаде като получи предизвестието и наличноста по картата свърши?Тогава ще видиш рейтинга на генерала къде ще е.Вече ми писна да слушам за Италия и Испания.Тези щастливи храненици на съдбата.След втората световна тъй като останаха в капиталистическия лагер ги хрантутеха да не идат към СССР.После европейски субсидии, незнам си какво.После печатница на ЕЦБ да им спаси банките.Докато българина се води победена държава след втората световна.Мизерия и смърт след войната и никаква субсидия, див сталинизъм.После 45 години живковизъм, после 20 години мутропреход и ограбване чрез фалити на банки и хиперинфлации.Нищо от това не е имало в Италия и Испания.Ние сме здрав народ, измъчен народ.Особено това поколение следвоенното е много кораво и жилаво и няма да го събори тоя вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
Лъчо
преди 3 години
С тази разлика, че най-много жертви има в Мадрид 5.5мил., Барселона 4.5мин души. В Италия също в най-гъсто населените раьони. Великобритания също в Лондон. Това са огромни градове на сравнително малка територия и хората буквално и в Мерто и обществен транспорт и по улиците са един върху друг. Нали не си мислиш, че е същото като в Тутракан цял ден да се разхождаш на 10м може да не засечеш човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още