IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

79 нови случая на коронавирус са отчетени в България за последните 24 часа

️Три учителки от персонала на детска градина в София са с доказана инфекция

07:36 | 10.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash</em></p>

Снимка: unsplash

Лек спад на новодоказаните нови случаи на коронавирус се отчита в България, след като за последните 24 часа у нас са изследвани 1777 проби, като от тях 79 от тях са с положителен резултат. Ден по-рано новите случаи бяха малко повече – 83, като се дължаха на клъстери.

Вероятно и днес разпространението е по-скоро клъстерно, защото данните за разпределението по области разкрива, че най-много случаи има в няколко области: Пазарджик– 16, Сливен– 16, София град – 18, Шумен– 12. Останалите случаи са разпределени както следва: Бургас – 2; Враца– 1; Кърджали– 1;; Плевен– 4; Пловдив– 1; Разград– 2;; София област – 5, Ямбол– 1.

Така потвърдените в България случаи на новия коронавирус към момента са общо 2889, от които активни са 1099. Излекуваните лица са 1623, от които 36 са регистрирани през изминалото денонощие.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 161 пациенти с доказан COVID-19, като 13 от тях са настанени в интензивни структури.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 302 лица - медицински служители. Пет са общо новите случаи, установени в София, Сливен и Ямбол.

167 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През изминалите 24 часа са регистрирани 3 нови смъртни случая. Касае се за:

Жена на 76 години с пневмония и придружаващо сърдечно заболяване;

Мъж на 53 години с придружаващо сърдечно заболяване и хронично белодробно заболяване;

Мъж на 76 години с пневмония и с други придружаващи заболявания.

Междувременно стана ясно, че три учителки от персонала на детска градина №50 в район “Възраждане” на София са с положителен резултат за Covid-19 от направени бързи тестове. "Директорът на детската градина г-жа Алексиева вече уведомява родителите на всички деца. Създаваме организация за тестването на децата от двете групи, за която ще информираме родителите в рамките на деня. Екипи на Столичната здравна инспекция започват тестове на целия персонал на градината", пише във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Вчера - пет дни преди изтичането на срока на извънредната епидемична обстановка властите отново заговориха за удължаването ѝ. Ако се стигне до това, правителството ще продължава да може да въвежда и/или връща ограничения, ако има скок на заразени в много нови огнища.

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на националния оперативен щаб ще обсъдят днес темата, съобщи БНР, цитирайки източници от правителството. В това има логика, защото заседанията на Министерски съвет са в сряда и може решението да се очаква още през днешния 10 юни.

По-рано във вторник главният държавен здравен инспектор и член на щаба доц. Ангел Кунчев каза в Пловдив, че смята, че удължаване се налага заради многото заразени с COVID 19 в Доспат, Сърница и Сливен. От думите му стана ясно, че като мотив за удължаване на извънредната епидемична обстановка са "граничните мерки". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още