IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

600 млн. лв. са общите задължения на държавните болници до края на март

Седем са болниците със сериозни нарушения, констатират проверки на МЗ

16:48 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz /Bloomberg

Общите задължения на държавните болници са 600 млн. лв., а просрочените - 113 млн. лв. към 31 март 2022 година на база на междинни финансови отчети. Това обяви пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова.

За изминалите шест месеца от инспектората на министерството са извършени 64 проверки.

Всички лечебни заведения са представили бизнес програми за предстоящите три години, а ние сме одобрили три от тях, каза Сербезова, цитирана от БТА. В някои болници проверките продължават.

Установени са сериозни нарушения в Националната хематология, УМБАЛ-Канев, МБАЛ-Сливен, УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Екатерина“ и УМБАЛ Пловдив. Проверките в университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ продължават. 

Като най-сериозни са квалифицирани нарушенията в УМБАЛ „Св. Екатерина“. 

Над 85 на сто от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в столичната болница "Света Екатерина" са изплатени на директора, каза пред журналисти Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, цитирайки данни от проверка.

Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева. Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил. лв., уточни Пандов. 

В болницата не е изградена действаща система за финансово управление и контрол, а за възнагражденията не са определени показатели за оценяване на служителите, както и критерии за оценка на отделните служители, допълни Пандов, цитирайки констатации от проверката.

Констатирани са и нарушения, свързани с договори за целеви средства за капиталови разходи за купуване на медицинско оборудване, както и при сключване на договор по оферта, която е изтекла към датата на сключването му. По думите му са открити и нарушения на договора за възлагане на управление на лечебното заведение, както и на Закона за публичните предприятия и на Закона за обществените поръчки.

За последните десет години в това лечебно заведение е била извършвана една проверка, посочи още Пандов.

Резултатите от проверките в някои болници са предоставени на Агенцията за държавна финансова инспекция, на ДАНС, на прокуратурата, на КПКОНПИ и др.

Данните показват, че една болница е ефективна, когато има използваемост на леглата, каза заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев. По думите му болниците, в които има под 50 на сто използваемост на леглата, трупат задължения. Предприели сме мерки за актуализиране на Националната здравна карта, за да определим как и къде да оптимизираме дейността на болниците, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още