IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

58-ят ден на антиправителствени протести е посветен на Хиполенд

Демонстрантите блокираха движението по бул. "Цар Освободител"

22:27 | 04.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Многолюден и много шумен е 58-ият антиправителствен протест тази вечер. Протестът днес е посветен на Хиполенд, като много хора дойдоха със закупени от магазините на компанията плюшени детски играчки. Част от играчите бяха подарени на полицаите, а други казаха, че ще ги дарят на деца от домове.

Демонстранти блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Към 20.00 ч. движението по бул. "Дондуков" все още не беше спряно.

Изпълнителният директор на Хиполенд Мариан Колев обяви от импровизираната трибуна на "триъгълника на властта", че не е очаквал такава голям подкрепа от хора и компании. Той призова полицията да пази протестиращите от по-агресивни и каза, че играчките, които се подаряват на полицаите не са в знак на подигравка, а знак за благодарност, че пазят хората. Протест Протест

За пореден ден се настоява за оставка на правителството на Бойко Борис, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори чрез електронно и машинно гласуване.

Според протестиращите, при така проведени избори ще се върне политическата, обществената, икономическата и социалната нормална среда в държавата.

Протестиращите също така остро осъждат проявите пред Народното събрание на 2-ри септември. Протестът е мирен и прояви, които да водят до ескалация на напрежението, са недопустими, посочват те. Има мирни и демократични средства с които да се постигнат целите на протеста, смятат протестиращите.

За да не се допуска ситуация, подобна на тази от вечерта на 2-ри септември, организаторите на протестите обмислят различни варианти, в т.ч. да се въведат и коменданти на самите протести.

Един от т.нар. "отровно трио" - проф. Минеков, коментира днешната среща на президента Радев и силовите служби: "Не разбраха какво точно се е случило в тези разговори, какво точно са отговаряли от тези служби. Интересувам се какъв е броят на задържаните хора, броят на ранените и на потърсилите медицинска помощ, хоспитализираните, колко са обвинените". Протест Протест

Някои от протестиращите са с плюшени играчки, включително розови прасенца, носещи раирани затворнически шапчици. Прасенцата държат плакати, на които пише: „Стига #Гешефтура и свински истории“.

Така гражданите изразяват своята подкрепа с веригата "Хиполенд", чийто собственик, осъдил полицейското насилие на 2-ри септември, по-рано днес изненадващо стана обект на проверки от МВР и НАП.

Гражданска акция в подкрепа на частния бизнес се проведе днес в Стара Загора. Група граждани се включиха в протеста срещу масираната проверка на властите във веригата магазини за играчки Хиполенд, ден след като собственикът й обяви, че подкрепя протестите, а синът му пострада от сълзотворен газ на полицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Други бизнеси няма ли да се включат? Изпускат златен шанс да се спасят от досадните данъчни проверки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още