IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

44 хиляди осмокласници ще получат еднократно по 250 лева

Помощта се отпуска на ученици от семейства със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца до 450 лева

18:53 | 15.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2020 - 2021 г. да бъде в размер на 250 лева, реши правителството. Тази нова помощ се отпуска по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Право на подкрепа за покриване част от разходите в началото на учебната година имат семейства, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско училище за предстоящата учебна година.

Необходимо условие за получаване на средствата е децата да живеят постоянно в България и да не са настанени за отглеждане извън семейната среда.

Друго задължително изискване е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лева, пише в съобщението на Министерския съвет.

Еднократната помощ ще се изплаща на два пъти – 50% от нея учениците ще получат след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а другата половина - в началото на втория учебен срок на учебната 2020 - 2021 г., но само при условие, че детето продължава да посещава училище.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Срокът за подаване на заявлението-декларация за отпускане на помощта след записване на детето в осми клас е не по-късно от 15 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още