IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято

Повече от половината са избрали да отседнат на българското Черноморие, показват данни на „Тренд“

12:40 | 27.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Малко над 2,3 млн. души са пълнолетните граждани, планиращи почивка това лято. Над половината от тях (54%) ще почиват у нас, а приблизително една трета (32%) в чужбина. Гърция и Турция са фаворитите на българите като дестинации за почивка в чужбина през лятото. Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо летния туристически сезон. 

Според данните 43% от пълнолетните българи планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) са тези, които не планират почивка това лято, а едва 4% са тези, които не могат да преценят или все още не са решили. В демографските разбивки ясно личи, че младите и живеещите в столицата са в най-голяма степен планиращи почивка – близо три четвърти от 18-29 г. и две трети от тези на възраст между 30 и 39 години. Противоположна е  тенденцията, която регистрираме при най-възрастните групи и живеещите в селата, което е обяснимо с по-трудната мобилност, по-ограничените финансови възможности и здравословното им състояние.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (62%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – живеещите в столицата и тези с висше образование в най-малка степен изтъкват финансовия аргумент, пише още в доклада на „Тренд“.

Над половината (54%) от планиращите почивка, посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация. Приблизително една трета от планиращите предпочитат да изкарат лятната си отпуска в чужбина. За 16% от планиращите пък водеща опция през лятото е почивка в планината.

tr1 tr1

Очаквано, за планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято най-предпочитано място е Гърция (57%), следвана от Турция с 29%. Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения, като не е за подценяване и предлагането на икономически изгодни оферти, което засилва интереса на нашите съграждани. Всеки трети от планиращите да почиват в чужбина посочва, че основната причина са по-добрите ценови оферти, а приблизително всеки четвърти (24%) споделя, че е заради по-качествените туристически услуги.

Сред тези, които планират почивка това лято на българското Черноморие, категоричен фаворит за две трети (66%) е южното ни Черноморие, а за приблизително една пета (19%) това е северната част.

65% от българите, плануващи почивка, посочват, че ще почиват със семейството си. Прибилизително една трета (31%), споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.

Според „Тренд“ повече от половината българи, които възнамеряват да почиват това лято, споделят, че започват да търсят оферти за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата почивка. Едва 16% от българите започват да търсят оферти за настаняване повече от три месеца преди самата почивка, а 19% стартират тази дейност между 2 и 3 месеца предварително.

t2 t2

За малко над една четвърт (28%) „курортът/самото място“ е водещ критерий при плануване на почивката им. Вторият водещ мотив за избор е цената на нощувките – 20%, а наличието на „ол инклузив“ пакети е водещо за избора при 12% от планиращите. Цената на нощувките е в най-малка степен водеща като мотив за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи в столицата. 8% от планиращите, споделят, че се водят от това да е „тихо и спокойно“. Спрямо възрастовите категории се отчита, че „тишината и спокойствието“ са водещи критерии най-вече при хората над 60 години.

44% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 17% са на мнение, че става по-лошо място. Малко над една четвърт (26%) от българите, планиращи почивка това лято, пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

42% от българите, които ще ходят на почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 44% са на противоположното мнение и смятат, че са еднакво обслужвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още