IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

41% от всички потвърдени случаи на коронавирус у нас вече са излекувани

За изминалото денонощие има нови осем души (0,3%) с потвърден коронавирус, с което общият им брой достига 2485 души

08:15 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Още 51 души са били излекувани от коронавирус за изминалото денонощие, с което общият им брой достига 1015 души или 41% от всички потвърдени случаи. Това съобщиха от Националния оперативен щаб по време на редовния си сутрешен брифинг.

За изминалото денонощие има нови осем души (0,3%) с потвърден коронавирус, с което общият им брой достига 2485 души.

Петима от новозаразените са в София, двама в Пазарджик и един във Видин. Сред тях няма деца или медицински персонал.

За съжаление за изминалото денонощие има и двама починали – мъж и жена на по 91 години от дома за възрастни хора в Кула.

От щаба заявиха, че са предложили отпадането на някои ограничителни мерки във връзка с разпространението на болестта, а именно да отпадне 14-дневната карантина за пристигащи български и чуждестранни граждани от страни в Европейския съюз и Сърбия и Северна Македония.

Ще остане обаче карантината от две седмици за идващите от осемте страни с най-висока заболяваемост за последните две седмици - Швеция, Великобритания, Белгия, Малта, Италия, Ирландия, Португалия, Испания.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев направи и някои пояснения за носенето на маски и ръкавици. По думите му от тези предпазни средства смисъл има само ако се носят правилно и се дезинфекцират често. Носенето на маска на врата не помага с нищо, коментира той.

Относно ръкавиците – те не носят по принцип някаква защита, ако не ги сменяме често и не ги дезинфекцираме.

По отношение на ситуацията по света – очаква се през днешния ден броят на заразени с коронавирус да достигне 6 млн. души, а починалите да са 365 хил. Най-много новозаразени за изминалото денонощие има в Бразилия и САЩ.

Доц. Кунчев посочи, че в първата половина на юни може да се стигне до допълнително отхлабване на ограничителните мерки особено в рамките на ЕС, където към средата на следващия месец може да има общо решение за пълно отваряне на границите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още