IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 млн. лева ще бъдат вложени в система за следене на пътния трафик

На магистралите и на първокласните пътища ще бъдат монтирани 100 преброителни пункта

14:20 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) изгражда система за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите и първокласните пътища, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Предвижда се монтирането на 100 броя главни и допълнителни преброителни пункта. Автоматичните устройства ще отчитат трафика 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Трафик броячи ще има на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“, „Марица“ и „Струма“, както и на първокласните пътища. 

Изпълнител на системата е Сдружение „Контракс Инфра“, в което участват: „Контракс“ АД и „Инфра Роудс “ ЕООД. Стойността на договора е 3,997 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнението му е ноември тази година.

Предвижда се да бъдат инсталирани и 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия. Те ще отчитат температурата и влажността на въздуха, скоростта и посоката на вятъра, тип и количество на валежите, температура и влажност на пътната настилка и т. н. Трите станции ще са в областите Монтана, Благоевград и Бургас.

Технологията, по която ще се осъществява броенето на трафика, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение. Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, ще се извършва класификация на видовете превозни средства – леки автомобили, камиони, автобуси и т. н.

Всички данни, които ще се съберат от точките за преброяване на трафика и проследяването на метеорологичните условия, ще се записват в реално време чрез GPRS комуникация в сървърния център на АПИ.

Системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване.

Заради изпълнението на проекта се въвежда временно ограничение на движението на местата, на които предстои да се вградят индуктивни рамки в пътната настилка. Досега са изградени и тествани 36 пункта за измерване на трафика и 1 метеорологична станция.

Чрез измерването на трафика по пътната мрежа се доказва целесъобразността на извършените строително-монтажни дейности и устойчивостта на проектите във времето. Интензивността на автомобилното движение е един от най-важните индикатори за оценка и анализ на необходимостта от инвестиционни проекти по пътната мрежа, изтъкват от АПИ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още