IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

300 хил. българи са планирали пътувания в чужбина от 13 март до 1 юни

Обсъжда се кредитна линия за туроператорите, за да може да възстановяват парите на потребителите по платени екскурзии

11:27 | 09.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

По данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации – ранни или цялостни, са направили около 300 хиляди българи, които са планирали да пътуват в чужбина. Това каза по Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. 

По думите ѝ най-засегнати от ситуацията с разпространението на коронавируса са тези туроператори, които предлагат екскурзии в чужбина.

Николина Ангелкова препоръча на българите, които са резервирали екскурзии в този период, да се възползват от възможностите за алтернативно пътуване или ваучери.

Обсъжда се специфична кредитна линия, която туроператорите да използват, с дълъг гратисен период, за да може да възстановяват парите на потребителите по платени екскурзии. 

Има разрешение от Европейската комисия за това част от средствата по европрограмите, които ползваме, да бъдат пренасочени изцяло към туризма, информира още Ангелкова. Вариантът е за грантови схеми до 25 хиляди евро, които биха били глътка въздух за малките предприятия.

В Министерството на туризма се очаква се информация от туроператорите за броя на хората, които искат възстановяване на средствата по направени резервации, колко са се съгласили за ваучер и за алтернативно пътуване. Информацията е важна с оглед на обсъжданата възможност за кредитна линия.

Ангелкова смята, че през юли и август бихме могли да имаме късен летен сезон, който да подпомогне малко сектора, ако ситуацията се нормализира.

По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 година са били 167 хиляди през четвъртото тримесечие и 202 хиляди – през летния сезон.

Анкета сред туристическите организации е показала, че половината от фирмите са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават служители. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите.

Очертаваше се 2020 година да бъде една от най-успешните и да преминем границата от 10 милиона чужди туристи. Очакваният ръст на летния туризъм беше между 6-10 на сто, посочи министърът. Очакванията няма как да се сбъднат, посочи Николина Ангелкова без да се ангажира с нова прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още