IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1 млрд. лева ще спести НЕК от новите договори с американските централи

Държавната компания ще търси банков заем, за да покрие задълженията си към двата ТЕЦ-а, обясни енергийният министър

12:19 | 08.04.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата край Гълъбово.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата край Гълъбово. Снимка: Ройтерс

По 100 млн. лева на година ще пести Националната електрическа компания (НЕК) от промяната на договорите с американските централи - AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова след официалната церемония, по време на която представители на централите и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подписаха споразумения за промяна на дългосрочните договори за изкупуване на електричеството.

Новите условия предвиждат намаляване на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят) с общо 31% по двата договора. За AES намалението ще бъде в рамките на 14 на сто, а за другата централа - със 17%, поясни Петкова (не е ясно защо министърът сумира по този начин отстъпките по два отделни договора с отделни контрагенти, бел. ред.). 

Цената за произведената енергия няма да бъде променяна, но тя е по-ниска от тази за разполагаемост и НЕК всъщност има интерес двете централи да работят, поясни тя. 

Без споразуменията НЕК трябваше да плаща годишно на AES 328 млн. лева, а сега ще плати 283 млн. лева. За КонтурГлобал сумите се променят от 283 млн. лева на 235 млн. лева годишно.

Няма да има удължаване на срока на договорите, уточни още енергийният министър. По нейни изчисления в резултат на постигнатите споразумения НЕК ще спести 1 млрд. лева за целия срок на контрактите.

„Това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира. Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени”, каза още Петкова.

В замяна на постигнатите договорки НЕК ще изплати скоро задълженията си към американските централи, които възлизат на общо около 700 млн. лева. За да влязат в сила споразуменията, тези дължими суми трябва да бъдат платени до края на юни. Тъй като държавното дружество не разполага в момента с тези средства, ще бъде осигурен банков заем, като вече се водят и разговори с банкови институции, допълни Теменужка Петкова.

Тя беше категорична, че не трябва да има очаквания, че намаляването на цената за разполагаемост на двете централи ще намали цената на електричеството. Споразуменията ще намалят дефицита в НЕК и може да има задържане на цената, но не и да я намали, обясни министърът.

Тя допълни още, че икономическата среда в момента е коренно различна, което е позволило предоговаряне на условията по дългосрочните договори.

„Радвам се, че подписахме това споразумение, по което се работеше от месеци“, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Според него и държавата не е била коректна към двата инвеститора. „Водените преговори са доказателство, че България е правова държава и не се гонят инвеститори, изкупувайки дялове в централите, например. Това щеше да е много тежък репутационен проблем за България", коментира Борисов.

Той каза още, че подобни преговори "тихо, скромно, без парадност" се водят и със "зелените енергии" и ЕРП-тата.

Премиерът беше категоричен, че има още резерви за намаляване на цената на тока по веригата - купувачи и продавачи на електричество, и може да се преговаря за това. Според него има нарушения при присъединяването на енергийни паркове, но точните данни ще станат ясни след десетина дни, когато приключат проверките.

В присъствието на американския посланик Марси Рийс Бойко Борисов потвърди, че Westinghouse „са добре дошли като стратегически партньор, а не като търговец“.

Представителите на двете американски централи от своя страна бяха категорични, че ще останат в България и определиха споразумението като много добро за страната.

„Преговорите ни бяха трудни, но се споразумяхме, защото имаме доверие на правителството, че е решено да стабилизира енергийния сектор“, посочи президентът на бизнес звено „Европа“ в AES Хулиан Небреда. „С тази сделка нашето партньорство продължава. Постигнахме добър компромис и сме уверени, че правителството ще продължи с реформите в сектора“, каза Гари Левсли от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Гари Левсли.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Хипер наглост - човека, който ни продава ток на двойно по-високи от пазарните цени, говори как евтиния ток щял да ни помогне да станем Швейцария на Балканите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
Макс
преди 9 години
Довършвам си мисълта, има смесване на финансови инструменти. както при козметиката АВОН, която се разпространява с директен маркетинг. Имаме паричен поток от козметичен продукт и паричен поток от Понци схема, който използва финансовата инфраструктура на козметиката, както и се прикрива от благородната идея за продажба на козметиканея. В случая с ПиндоТецовете нещата са малко по-сложни, защото паричните потоци са във времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Нещо което заслужава вниманието:"НЕК трябваше да плаща ГОДИШНО на AES 328 млн. лева, а сега ще плати 283 млн. лева. За КонтурГлобал сумите се променят от 283 млн. лева на 235 млн. лева ГОДИШНО"КАКВО ПЛАЩА НЕК - договорена или произведена енергия?ОКОЗВА СЕ, ЧЕ ДОГОВОРЕНАТА, А НЕ ПОТРЕБЕНАТА!Така е не само само с "американските" ТЕЦ-ве, така е и с ВЕИ - та.Как ви се струва тази ПИРАМИДАЛНА СХЕМА в която ни вкарва НЕК - реално ПОТРЕБЕНАТА енергия е 4000 МВт, а плащаме ДОГОВОРЕНАТА енергия от 10000 МВт. ?!Това, че заемите на ТЕЦ-те към БАНКИТЕ кредитори по които досега НЕК беше гарант, се прехвърлят като ДЪЛГ на ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА КОМПАНИЯ е въпрос който вече коментирах.Е КАК ДА ИМА ИКОНОМИКА , КАК ДА ЦЪФНЕ ДЪРЖАВАТА НИ С ТЕЗИ ФИНАНСОВИ И ЕНЕРГИЙНИ ПИРАМИДИ В КОИТО НИ ВКАРВА НЯКАКВА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА!Има ли ДЪРЖАВА, има ли ПРОКУРАТУРА, къде е ДАНС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
Макс
преди 9 години
Задачката е за батковци, добави в сметките, че вземането на пиндосите е практически несъбираемо, което се ликвидира със заем до юни месец от Пиндобанката. Задължението към банката няма или надали ще се изплаща, а ще вкара НЕК и БЕХ в дългова кабала. Мислиш ли че промяната на кредитора, облекчава длъжника. В 99% от случаите, НЕ. Тука добавяме следните подправки в анализа, кредитен таван, общо събрание на кредиторите, предоговаряне и реструктуриране на кредити и най-накрая черешката на тортата е ДЪЛГ срещу СОБСТВЕНОСТ. Дълга е средство, а целта е собствеността на стратегическите енергийни дружества на държавата. Слаб 2. Бегай да четеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
ch2222
преди 9 години
Моите извинения но новината е обработена и поднесена като за заводски стенвестник от времето на социализЪМА. Този договор е копи пейст от колониалните времена.Икономически сайт не следва да се преструва така очевидно и да представя 14 процентно намаление на това престъпление като успех. Добре е че централите "категорично са съгласни да останат".Слава тебе господи.Не ме трийте - ще ви наклеветя на н.п. г-жа Марси.А тя е строга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
За AES намалението ще бъде в рамките на 14 на сто, а за другата централа - със 17%, поясни Петкова (не е ясно защо министърът сумира по този начин отстъпките по два отделни договора с отделни контрагенти, бел. ред.). Защото манипулира елементарно, затова. Да публикуват анекса, да видим какво са подписали, защото не вярвам инвеститорите да са такива алтруисти, че да хвърлят 1 млрд просто така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Depeche Mode - Everything Countshttp://***.vbox7.com/play:52c61fff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
hevito666
преди 9 години
...що да го занимаваме човечеца с нашите тъпотии ..... , е там *** от село Блатино да вземе да обясни нещата - той ги разбира ...!!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 7
крас
преди 9 години
Когато говорим за тези "американски" ТЕЦ-ве трябва да вземем предвид сключеният от цариста МИЛКО КОВАЧЕВ договор за ОСОБЕН ЗАЛОГ по смисъла на който НЕК се превръща в гарант по теглен от собствениците на двага ТЕЦА заем към ЧЕТИРИ АМЕРИКАНСКИ БАНКИ!Не е важно дали ТЕЦ-1 или ТЕЦ -2 работят ВАЖНО Е НЕК ДА ОБСЛУЖВА ЗАЕМА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ КЪМ ЧЕТИРИТЕ БАНКИ, КОЙТО БЕШЕ В РАЗМЕР НА 9 МИЛИАРДА ЕВРО!!!Всъшност струват ли ремонтите и строителството на тези два ТЕЦ-а сумата от 9 млрд. ? ?! ЕДВА ЛИ!КОЛКО Е ПЛАТИЛА НЕК НА АМЕРИКАНСКИТЕ БАНКИ И ОЩЕ КОЛКО И ОСТАВА ДА ПЛАТИ МОЖЕ ДА НИ КАЖЕ ДЖЕЙКЪБ МЕНАХЕМ, КОЙТО С ФИРМАТА СИ "3-СИ" СТОИ В ОСНОВАТА НА ТАЗИ БАНКОВА ИЗМАМА!Сега тази *** министърка смятаща по особен начин процентите ще подпише един нов договор с ТЕЗИ АМЕРИКАНСКИ БАНКИ с който НЕК вместо ГАРАНТ ще се превърне директно в ДЛЪЖНИК НА БАНКИТЕ!С две думи - ВСТЪПИХМЕ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ДЛЪЖНИКА, и пак ще плащаме на г-н МЕНАХЕМ не ПРОИЗВЕДЕНА, а ДОГОВОРЕНАТА енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 7
stat counter
преди 9 години
"поясни Петкова (не е ясно защо министърът сумира по този начин отстъпките по два отделни договора с отделни контрагенти...)" Ами защото министъра е *** и е свикнал това да не прави впечатление на избирателите му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още