IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: "Балкански поток" се строи в нашия мандат

До два дни започва полагането на тръбите на газопровода в 44-метровия участък, съобщи директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов

13:18 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Министерски съвет</em></p>

Снимка: Архив, Министерски съвет

От десетилетия се говореше, че България ще бъде диверсифицирана. Това вече е факт, коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на "Балкански поток", цитиран от Нова ТВ. Той акцентира върху факта, че българската газова връзка се строи именно под негово управление, "за да няма спекулации".

С министър-председателя е директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Премиерът проследи начина на поставяне на газовите тръби в земята на 44-километров участък от "Балкански поток" на територията на Разград и Търговище.

Investor.bg припомня, че на 27 юли имаше авария на преносния газопровод от България към Гърция в района на Кулата. Директорът на "Булгартрансгаз" и Борисов обясниха аварията със старите тръби.

Преносът на природен газ за Гърция е възобновен стана ясно по-рано сутринта, планирано е всички заявки за газовия ден да бъдат изпълнени в пълен обем, както в посока от България към Гърция, така и в обратна посока.

„И през нощта продължиха ремонтните работи“, информира Владимир Малинов.

Той поясни, че в Гърция днес се очаква пик на консумацията на природен газ, защото температурите ще бъдат около 40 градуса.

"Нека българите видят какви големи инфраструктурни проекти се правят в момента. След няколко месеца всичко това ще е жито", обяви премиерът. Малинов пък увери, че най-горния хумусен слой на почвата се пази.

"Ето затова не могат да ни простят, сбъдваме мечта на поколения българи. Кога иначе ще дойде тук някой да копае под царевицата, заяви Борисов по повод на археологическото проучване на трасето на газопровода. - Работим в отличен синхрон за археологическите ценности - в този участък са от турско време, НИМ работят с около 25 човека, от които 4-5 са специализирани археолози. Стойността на археологическите проучвания е около 22 милиона лева, които са дадени от "Булгартрансгаз".

От археологическия екип посочват, че са открили останките на старо селище, което е разкрито в срок, след което проучванията по трасето продължават.

По думите на директора на "Булгартрансгаз" този археологически обект е приключен и след два дни започва преносът на тръбата в участъка.

"Днес ще пуснем водата на хората", каза премиерът по темата за замърсяването на река Марица край Димитровград, което спря водата на 48 населени места. На място десетки крави загинаха след водопой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още