IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се надява да избегне кризата със силната рубла и задържане на инфлацията

Мерките за подкрепа на националната валута граничат с манипулация, смятат икономисти

13:24 | 18.05.22 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След рекордната в последните две десетилетия инфлация през април, Русия отчита забележителен спад на цените. Темпът на ифлацията достигна 17,8% на годишна база през април. Но цените започнаха да падат и месечната инфлация се забавя - от 7,6% през март до 1,6% през април. При нехранителните продукти месечният ръст на цените е едва 0,5 на сто.

В същото време рублата е във възход и това дава основания на Москва да се надява, че ще избегне финансова криза. На валутните пазари във вторник (17 май) търговията се извършваше при 62 рубли за долар, спрямо рекорда от 150 рубли за долар, записан на 7 май. Руската валута е една от най-добре представящите се в световен мащаб от началото на годината. 

Но тези данни успешно прикриват някои "мръсни истини" за руската икономика, смятат анализатори, цитирани от CNBC. Мерките за укрепването на рублата например могат да бъдат окачествени като "манипулация", коментират те.

В края на март руската централна банка наложи стирктен капиталов контрол и принуди всички компании в страната да обменят 80% от своите средства в чужда валута в рубли. Кремъл също така забрани на своите граждани първоначално да изпращат средства в чужбина. По-късно тази мярка беше разхлабена, но сумите са ограничени до 10 хил. долара на месец до края на годината.

През февруари, няколко дни след началото на войната в Украйна, Централната банка ударно повиши основния лихвен процент от 9,5% на 20% и така задържа инфлацията под контрол. Оттогава политиката е за намаление, като пазарите залагат, че през юни институцията ще намали лихвата с 200 базисни пункта.

Шарл-Анри Моншо, финансов директор на базираната в Швейцария Syz Bank, коментира, че с мерките, които предприе Централната банка на Русия, рублата изглежда устойчива валута, но малко хора извън страната имат "желание да купуват, освен ако не им се налага". Според него търговците няма да признават още дълго рублата като свободно търгуваща се валута.

Ако Русия намери решение на военния конфликт с Украйна и се разбере със Запада за санкциите, то руската рубла може да запази настоящата си стойност, смята още анализаторът. Без тези условия обаче руската рубла най-вероятно ще се срине, което ще доведе и до "експлозия на вътрешната инфлация" и дълбока икономическа рецесия.

Това се осъзнава от властта и Централната банка, след две години пауза, отново започна да купува злато от вътрешния пазар. Този факт често се пренебрегва от информационните агенции, но институцията купува злато при фиксирана цена от 5000 рубли за грам в периода 28 март - 30 юни, допълват още от Syz Bank. Към момента Русия има петите по големина златни резерви в световен мащаб.

Тази мярка ще позволи на Централната банка не просто да се защити от растящата инфлация, но и да обвърже стойността на рублата с цената на златото. Това е допълнителна защита за руската икономика срещу ограничаване на ликвидността в резултат от засилващите се санкции и влошаване на валутните резерви на страната, посочва още Моншо.

Тези данни са показателни - Западът загуби "блицкриг" срещу Русия в икономическо отношение. Но в дългосрочен план нещата не са чак толкова оптимистични - ефектът от санкциите се натрупва, а се очаква и засилване на икономическия натиск.

Икономистите посочват, че много компании в Русия започват да изпитват проблеми с вноса на резервни части, оборудване, чипове, както и суровини. Проучване на Централната банка показа, че повече от 13 хил. компании в страната декларират подобни предизвикателства и някои от тях дори спират производството, докато намерят алтернативи.

Това поставя под въпрос работните места в страната, като вече има вълна от уволнения или пускане на работниците в неплатен отпуск, споделя Елина Рибакова, зам.-главен икономист в Института за международни финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 1 година
България е богата държава. Просто последните години 32 години е безобразно разграбвана! Като продънена каца, разграден двор сме, с некадарни продажни псевдостопани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
То и злато се добива в България, но се изнася срещу 1.5% концесия. И евтин ток произвеждаме, но го изнасяме, а ние купуваме 3 тъки по-скъпия от Американския Марица Изток 2 и ВЕИ. Отдаваме 4 военни бази на САЩ за БЕЗ ПАРИ. Това го няма никъде по света!!! Ако се разреши добив на газ и нефт картинката ще е пак същатата. Някоя западна компания ще го добива и ще плаща смешна концесия. Ние ще го купуваме на борсови цени. Ще има някъкъв плюс от работните места и цялата мизерия от добива. Каквото и да се прави, ако не се спре с гъзоблизането ефекта ще е същият до сега - последни и безкрайно зависими от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 1 година
"Новите" мерки на новите ГЕРБери са поредното разпределение на едни пари взети назаем, които ще връщаме след години. Никакви реални реформи. Всъщност по-голяма част от сегашните проблеми са създадени точно от управляващите последните 2 години. Затварянето заради вируса, глупавото ембарго. Последното трябва да се премахне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
И да ти кажа и да не ти кажа - все тая. Просто САЩисаните и Русия действат по различен начин. Едните с хитрост, другите със сила. Но резултата е един и същ - ние сме на дъното. Всъщност за 45 години социализъм бяхме на второ място в СИВ. За 32 години ДЕМОкрация сме на последно място в ЕС. На всичкото отгоре и намаляхме с 1/3та. Толкова правителства се смениха, но политиката им е една и съща. До преди да инсталират това последното недоразумение нямах представа, че сме толкова засивисими от САЩ. Но тези са просто брутални. Хубавото е, че хората започнаха да се освестяват и да си дават сметка кой ни управлява. Това двуполюсно мислене САЩ-Русия е доста елементарно и най-важното вредно. Няма полза да сме слуги нито на едните нито на другите, а да работим само в наш интерес. Жалко е, че много от хората са отвикнали да мислят и не го схващат. В противен случай изчезваме. Реално! До 10-20 години ще ни няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Не ! България трябваше отдавна да премахне този мораториум за добив на газ и петрол на наша земя и море. Стъпка 2: тръби до всички съседи. Стъпка 3: терминал за втечнен газ. Стъпка 4: ФЕЦ минават на уведомителен режим. Стъпка 5: 25% от сумата за всеки закупен ел. автомобил се връща на собственика. Има и куп още добри идеи но това са важни стъпки за енергийна не зависимост ! Освен това аз съм българофил ! Не ме интересува сащ или русия. На първо място е България. Сега запитай се защо от както се измъкнахме от "руското робство" до момента все още 90% от енергийните ни ресурси зависят от русия ? Питаш и си отговаряш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Гоче, сeлски, ква е тая свастика дето си опнал бе, кaлъф... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
Gocho
преди 1 година
България отдавна можеше да направи това което прави Австрия и отчасти Германия ,да е посредник между Русия и запада ,но още не ни е дошъл вторият акъл дет се вика ,ама напоследък има сериозна тенденция да ни дойде ,само да не закъснеем ,че гледам и на други им идва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Нямаш предложения... както и очаквах. От фенове на *** друго няма какво да се очаква :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Та какво предлагаш да направи България ? То е лесно само да се казват неприятните неща по заръка на вожда от *** ... ама дай все пак конкретни решения на конкретен проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Я ти нали си професор :) Кажи какво предлагаш ? Излизане от ЕС и НАТО ? Ще напуснем 500 милионен пазар където нашия бизнес продава без такси и ще отидем на руския пазар който има няма 100 милиона и средната заплата е $200 ? Ти за глупави ли ни имаш ? Дай да ти чуя все пак предложенията :) Нали уж си българофил.... защото аз съм такъв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още