IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робърт Шилер: Има значителен шанс за рецесия в САЩ

Според Нобеловия лауреат това отчасти ще се дължи на т. нар. самореализиращо се пророчество, при което страхът се превръща в реалност

19:05 | 09.06.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Робърт Шилер. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Робърт Шилер. Снимка: Bloomberg L.P.

Според Нобеловия лауреат по икономика Робърт Шилер има значителен шанс за рецесия в САЩ, която поне отчасти ще е резултат от „самореализиращо се пророчество“ (убеждение, което води до собственото си изпълнение – бел. ред.), тъй като инвеститорите, компаниите и потребителите се притесняват все повече от спад.

„Страхът може да доведе до реалност“, коментира професорът от Университета в Йейл, цитиран от Bloomberg.

Притесненията за евентуално икономическо свиване се увеличават в последно време с ускоряването на инфлацията и усилията на Федералния резерв за поставянето ѝ под контрол. Редица корпоративни мениджъри също така предупредиха за възможни рискове на фона на разпродажбите на фондовите пазари. В същото време все по-голям брой американски домакинства посочват, че според тях икономиката се движи в погрешната посока. Всичко това може да направи потребителите и компаниите по-предпазливи, посявайки семето на рецесията.

Според Шилер шансът от рецесия през следващите няколко години е „по-голям от нормалните“ 50%.

По думите му важен аспект е увеличаването на лихвите от страна на Фед и задаването на стратегия за продължаване на тази политика.

Управителят на централната банка Джером Пауъл и неговите колеги се очаква да увеличат лихвите с половин процентен пункт на заседанието си следващата седмица.

Шилер очаква, че възможността за по-високи лихви ще накара повече хора да си купят жилища. Но разгорещяването на имотния пазар на свой ред може да върне спомените за последния път, когато това стана.

„За идеята, че се намираме в жилищен балон, все още не се говори много“, коментира Нобеловият лауреат, според когото тя започва постепенно да се завръща.

Шилер посочи още, че американците са по-склонни да се окажат жертва на самореализиращо се пророчество за свиване на икономиката в момента, тъй като страната преживава колективен посттравматичен стрес заради пандемията. Над 1 млн. американци са загинали заради Covid-19.

Също така „много силното“ поляризиране на обществото също увеличава риска страховете да движат реалността, смята Шилер.

За него ускоряването на инфлацията в момента има повече ефект върху психиката на американците, отколкото върху пазара на труда. „Инфлацията засяга всички“, каза той. „Всеки път, когато (хората – бел. ред.) отидат до магазина, виждат инфлацията и това ги ядосва“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
От почти година вече говоря за идващата предстояща Световна криза - този път ще дойде от САЩ + Европа, защото и двете централни банки печатаха пари като обезумели и така повече от 10 години!!! Не е от войната в Украйна - тя ще послужи за оправдание, за да не се изложат банкерите на ФЕД и ЕЦБ :-) Аз за това и пиша за спукването на балона на имотите в България, което до момента не се е случило, защото никой не знае точната дата за спукване, но всеки малко по-грамотен знае кога се надува балона ;-) Е, към днешна дата вече повечето хора виждат края на имотния купон... Колкото до кризата и България - ще бъде мааааалко по-неприятна от тази от 2008-2009 година, защото има утежняващи обстоятелства - войната в Украйна и по-точно позицията на България относно войната в Украйна :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Има значителен шанс за фалит и гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
Бойчо , напиши защо прибраха мустафата от театрото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още