IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Войната в Украйна спъва световната икономика

В допълнение към по-ниския растеж в много държави силно се усеща инфлационен натиск

22:02 | 01.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Световната икономика навлезе в 2022 г. с очаквания за силно възстановяване след пандемията. Войната в Украйна обаче засяга в значителна степен глобалните икономически перспективи във всичките им измерения.

След като предизвика рязък ръст на цените на суровините, конфликтът застрашава продоволствената сигурност в много части на света, засилва финансовия стрес, напряга глобалните вериги за доставки и като цяло изостря високата несигурност в световен мащаб.

Всички големи международни организации, като Международният валутен фонд (МВФ), Световната банка, Организацията за сигурност и сътрудничество (ОИСР) и ООН, преразгледаха прогнозите си за растежа на световната икономика през 2022 г. в посока надолу с около един процентен пункт в сравнение с прогнозите си отпреди войната.

В допълнение към по-ниския растеж в много държави силно се усеща инфлационен натиск, който достига най-високите нива, наблюдавани от много години насам в големите икономики.

Последните доклади за отделните държави показват, че заради войната повечето държави в света ще се сблъскат по-нисък растеж, по-висока инфлация или и двете, като се очаква последиците да бъдат дълготрайни и да варират значително в отделните държави в зависимост от икономическите им връзки с Русия и Украйна.

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
"ошамарването" ше е интересно за гледане ... препоръчват го все онанисти като тебе , търси се реализатор ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
още от първия път разбрахме че си болен и глуупав мозък, не е нужно чак 3 пъти да ни го казваш! ... още като анексира Крим, трябваше да го ошамарят малкия психопат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ахаа, значи реакцията на цивилизивания свят на войната, започната от пyтткин, е контрапродуктивна и детинска??? Какво трябваше да се направи, просто да се оставят москалските алкохолици да награжят каквото им харесва и да си мълчи?? Ей, аман от наглеци без грам мозък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Ко викаш ? Не трябваше санкции ами направо да си го започват :) . На едно мнение сме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Бойчооо трети път ще ти спомена че не "войната в Украйна", а безумните, безсмислени, самоубийствени "санкции" спъват световната икономика. Не конфликтът предизвика рязък ръст на цените на суровините, а необмислената, детинска и контрапродуктивна реакция на политически ръководители с манталитет на разглезено дете. (Или със злонамерени цели, но нали не трябва конспирации)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още