IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата електрическа лодка с хидрофойл заплава в швейцарско езеро

Candela Seven може да развие скорост от 55 км в час, като използваната от нея технология намалява консумацията на енергия с 80% и увеличава пробега до 90 км

13:57 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първата в света електрическа моторница с хидрофойл беше представена в Швейцария. Превозното средство използва технология, която намалява консумацията на енергия и шума, докато „лети“ над водата, съобщава Ройтерс. 

Моторницата Candela Seven може да развие скорост от 55 км в час, след като подводните ѝ криле я издигнат над водата. Производителите на иновативния плавателен съд казват, че моторницата може да измине по-голямо разстояние в сравнение с останалите електрически лодки, като същевременно предлага по-гладко плаване.

Хидрофойлът намалява триенето във водата, като моторницата избягва голяма част от вълните, които биха я забавили, като това намалява консумацията на енергия с 80% в сравнение с конвенционалните дизелови лодки. Технологията увеличава пробега и до 90 км.

Корпусът на лодката е съставен от въглеродни влакна, като е оборудван с бордов компютър, който автоматично регулира позициите на хидрофойла сто пъти в секунда, за да намали вероятността от морска болест.

Досега електрическите лодки имаха силно ограничени параметри по отношение на скоростта или пробега заради малкия капацитет на техните батерии.

Моторницата Candela Seven направи своя дебют в Швейцария на езерото Люцерн по-рано тази седмица, като производителят Candela Speed Boat се надява да стартира нов бизнес чрез атрактивно европейско турне. Базираната в Стокхолм компания е доставила 16 лодки от миналата година досега.

Лодката, която струва около 250 000 евро, би била подходяща за швейцарските градове край езерото като Цюрих, Люцерн и Женева, изтъкват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още