IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купих си яхта. Ела да ти я покажа

За някои яхтата е мечтан лукс, за други - начин на живот, за трети - място за почивка. Какво трябва да знаем?

11:27 | 06.07.09 г.
Купих си яхта. Ела да ти я покажа

 

Да си собственик на яхта в днешно време не е велик подвиг. Нещо като да си купиш кола – има ги във всякакви варианти, размери, класове и цени. Имайки предвид, че наименованието яхта се дава на лодки от 6 до 30 метра, не се учудвайте, ако съседът ви се похвали, че е ходил на риболов с красива яхта, взета под наем, а на снимката видите по-голяма рибарска лодка.

 

У нас има над 20 фирми, които се занимават с производство и дистрибуция на малки и по-големи яхти, лодки и други малки плавателни съдове за забавление. Проучване, направено от Investor Style, сочи, че пазарът на плавателни съдове у нас се развива, продажбите са средно в порядъка 8-10 лодки годишно, купуват както чужденци, така и родни бизнесмени и предприемачи.

 

Подготовка

 

Преди да се ориентирате към притежание на луксозната лодка, е нужна малка подготовка. В случай че сами ще управлявате плавателния съд, е належащо да изкарате сертификат, който ще ви даде нужните умения и правоспособност. Това е документ за управление на плавателен съд до 20 бруто регистър тона, лицензирани курсове и изпити за който се провеждат у нас и от фирмите дистрибутори и производители на яхти. Цената на курса за капитанско свидетелство варира от 400 лв. до 500 лв.

Следващият етап е да намерите място за яхтата. Цените на яхтените пристанища в зависимост от големината и екстрите, които предлагат като ток, вода, интернет, кран, душове и други, са между 1500 лева и 4000 лева за година. Предвид характера на хобито не е нужно да се ограничавате само до българските пристанища, гръцки или харватски също предлагат съхранение на яхти и подходящи условия.

 

Покупка

 

Идва моментът на покупка. Оказва се, че придобиването на яхта е по-често семейно решение, за което самите търговци признават, че по-голяма тежест имат жените. По-големите яхти над 8 метра се взимат на лизинг, защото големината на инвестицията не обосновава затварянето на средства наведнъж в покупката. Освен семейства, яхтите са предпочитан избор и от бизнесмени и предприемачи.

Цената на осем метрова яхта може да варира от 60 хил. евро до 80 хил. евро в зависимост от екстрите, включени в оборудването, мощността на мотора, обзавеждане, салон и други. Не само цената на яхтите е внушителна, те имат и доста скъпа поддръжка – сравнително висок разход на гориво от 400 литра за час при скорост средно 25 възела за 20 метрова яхта /при дизелов този разход е голям, а за бензиновия излиза доста солено/, пристанищни такси, данъци и разходи по подновяване на капитанското свидетелство. Ако това са прекалено високи разходи за бюджета ви, съществува и друга алтернатива –

 

Чартър програми

 

Отдаването под наем на яхти набира скорост и печели все повече почитатели. Както Investor Style разбра, нараснал е делът на организирани тийм билдинги на борда на модерна яхта, все повече бизнес срещи и делови вечери се организират на екстравагантно място – сред морето. Не липсват и желаещи, избрали корабчето за по-бърз транспорт между две пристанища.

Яхта може да се наеме и за седмична семейна екскурзия с включен екипаж на борда. Включени са екстри към обслужването като кетъринг, стюард и пълно оборудване на съда. Цените варират в зависимост от големината на яхтата, обикновено тя се взема с пълен резервоар и след връщането й се допълва.

Единадесет метрова яхта за четиричленно семейство, наета за една седмица, излиза около 5 хил. лева, като в цената не е включен задължителният гаранционен депозит. Фирмите за чартъри могат да организират цялата почивка, да изберат дестинация и да направят програмата за цялото пътуване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още