IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичната криза заплашва бъдещето на спорта

Влиянието на спорта може да бъде използвано за радикална промяна в мисленето на обществеността и другите индустрии в посока климатичен неутралитет

18:30 | 21.06.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Климатичната криза заплашва самото бъдеще на големите спортни събития по света, докато в същото време световната спортна индустрия не успява да се справи със собствените си парникови емисии, съобщава CNN, позовавайки се на доклад от направено проучване.

В бъдеще почти всички спортове, включително тенис, ръгби, лека атлетика, крикет, футбол и зимни спортове, ще се сблъскат с въздействието на един загряващ се свят, изправен пред горещини, наводнения, пожари и повишаване на морското равнище, показва проучване, публикувано в събота от Rapid Transition Alliance.

Почти една четвърт от футболните стадиони в английската Висша лига могат да пострадат от наводнения през следващите години до 2050 г., докато едно на всеки три голф игрища на Откритото първенство на Великобритания ще бъде застрашено от повишаване на морското равнище, се казва в проучването.

Междувременно зимните олимпийски игри, заедно с другите зимни спортове, ще се сблъскат с все по-големи трудности около провеждането им поради повишаването на температурите. 

Горещините и съшата ще застрашат здравето както на играчите, така и на феновете, екстремните метеорологични условия и повишаването на морското равнище, предизвикани от изменението на климата, ще наводнят стадионите, а покачването на морското равнище ще застраши голф игрищата, предупреждава докладът.

Екстремните метеорологични условия, които са свързани с повишаването на температурите, вече са повлияли на големите спортни събития по света: тайфунът Хагибис причини множество щети в Япония по време на Световното първенство по ръгби през 2019 г., докато в Австралия горските пожари, опустошаващи страната, помрачиха откритото първенство на Австралия по тенис, като Новак Джокович дори призова за отлагане на турнира.

Изследването установява, че спортните лидери в голяма степен не успяват да се справят с кризата или тяхната роля в създаването ѝ.

Авторите на доклада предупреждават, че въглеродните емисии, отделяни от глобалния спорт са еквивалентни на тези на държава с размер на Ангола.

Но въпреки това, от страна на спортната индустрия се забелязва „ужасно неадекватен“ отговор, посочват Rapid Transition Alliance, отбелязвайки, че само „малка част“ от световните лиги, федерации, турнири, клубове и спортни органи са си поставили въглеродни цели, т.е. очертават своите екологични ангажименти или се ангажират с Рамката за действие на ООН за спорт и климат.

Междувременно нефтохимическите компании, авиокомпаниите и производителите на автомобили продължават да бъдат основни рекламодатели и спонсори на спорта.

„Спортът предоставя някои от най-влиятелните модели на подражание на обществото. Ако спортът може да промени начина, по който въздейства, за да действа със скоростта и мащаба, необходими за овладяване на климатичните извънредни условия, ще бъде псоледван и от други“, коментира Андрю Симс, координатор в Rapid Transition Alliance.

Дейвид Голдблатм един от авторите на проучването, споделя, че макар да се правят широкообхватни промени в глобален мащаб за справяне с климатичната криза, спортната индустрия може да предизвика сериозно раздвижване, ако се ангажира с изменението на климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Така си е 6! Теа ни дишат кислорода начи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
А аз си помислих, че понеже спортистите дишат по учестено и създават повече парникови газове ще ги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Очевидно е, че екоталибаните са същите като ЛГБТИ и Антифа - те могат да бъдат вкарани в пътя само с чепата тояга и бой на убиване. Няма друг начин света да се отърве от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
и понеже знам че си фен на Грета ... виж един ремикс с нейният глас ... :))) ...https://***.youtube.com/watch?v=bWvFcR7UtAI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
:)))нали си виждал етикетите за рециклиране ... ?! ако не си се занимавал пряко с това поради някаква служебна причина и идея си нямаш какво стои зад това ... тъй ... както накараха всички производители да пишем състав на продуктите по етикетите , да слагаме кое може да се рециклира и как , така в момента тече дискусия за единна методология за етикиране и оценка на продукти и услуги за отпечатък на парникови газове ... има и визия за етикирането ... :))) ... много скоро ще започнеш да го виждаш по етикети на различни стоки . интересното тук е , че тече и оценка за различни услуги и събития , в случаят спортни събития ... :))) добре дошъл в новият свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Втората най-древна брат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Абе на каква трева ги пишете и преписвате тия пасквили. Спрете зелената лого.рейна ***.джа, притеснявам се за психичния ви статус! Спорт и парникови емисии - еб.ати пропагандния психиатричен ракурс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още