IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 хил. души станаха съсобственици на френски замък

Хора от 115 страни обединиха усилия за спасяването на рушащия се замък

20:00 | 26.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инициатива за спасяване на рушащ се замък от XIII век, намиращ се в Западна Франция, надмина всички очаквания - близо 25 хиляди души от 115 страни станаха негови съсобственици, след като събраха чрез краудфъндинг кампания над 1,6 милиона евро, съобщи Франс прес.

За да придобият "своето" парче от двореца или да направят оригинален подарък за Коледа на свой близък, хора от цял свят платиха по 50 евро, а за още 1 евро отгоре някои от тях станаха акционери в компанията, която е в процес на основаване и която ще се погрижи за реставрацията му. 

Дарителите са основно от Франция и САЩ, но освен тях има хора от Афганистан, Буркина Фасо и Перу, дали своя принос за спасяване на замъка "Мот Шандение" - обграден с воден ров, но останал без покрив и обрасъл в трева и дървета. 

Сградата бе закупена от предишния й собственик за 500 хил. евро, а останалите събрани средства ще бъдат използвани за реставрацията й. Сред дарилите средства преобладава идеята тя да бъде превърната в артистично пространство.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още