IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще се опита да запази за себе си функцията Tap to Pay

ЕК обаче заведе дело, което може да принуди американския концерн отново да отстъпи

11:52 | 09.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След като през последните години се сблъска с нарастващ антитръстов контрол - както от страна на разработчиците на App Store, така и от страна на правителствените регулатори - Apple Inc. започна да разрешава тези спорове.

Преди две години компанията започна да позволява на потребителите да избират уеб браузъри или приложения за електронна поща на трети страни като системни приложения по подразбиране. Това означава, че когато щракнете върху линк в съобщенията, те могат да се стартират в Chrome вместо в Safari. Или когато искате да щракнете върху имейл адрес, можете да накарате новия прозорец на съобщението да се отвори в Microsoft Outlook вместо в Apple Mail.

През миналата година Apple отиде малко по-далеч, като позволи на потребителите да избират алтернативни музикални приложения - като Spotify или Pandora - за използване в Siri. Тази година Apple дори предприе драматичната стъпка да позволи на абонаментните приложения на трети страни да насочват потребителите към интернет за извършване на плащанията, заобикаляйки таксите си в App Store, които достигат до 30%, припомня Bloomberg.

Основното в тези промени обаче е, че повечето от тях бяха наложени на Apple. Правителството на САЩ и други страни поставиха въпроса защо потребителите не могат да сменят приложенията по подразбиране. Spotify Technology SA атакува Apple заради нейните практики. А промяната в абонаментните плащания за приложенията беше част от споразумение с японската търговска комисия. Решението по делото на Apple с Epic Games Inc. също помогна за тласкането на компанията в тази посока.

Следващата антитръстова битка на Apple е за контрола на компанията над NFC плащанията, които осигуряват улеснено споделяне на информация между различни устройства, поддържащи тази технология. Засега потребителите на iPhone трябва да използват Apple Pay, ако искат да купят нещо чрез докосване на телефона, а това все повече изнервя конкурентните финансови приложения.

Политиката на Apple означава, че PayPal и Square - както и финансови институции като Chase, Citi и American Express - не могат да пускат приложения за плащане с докосване (Tap-to-Pay) на iPhone със свои собствени функции и интерфейс. Това означава също, че ако искат да получат достъп до потребителската база на iPhone, трябва да плащат такса от 0,15% за всяка трансакция с кредитна карта Apple Pay.

Този проблем не е нов, но сега Европейският съюз се включи в борбата, като подаде официална антитръстова жалба, предава Bloomberg.

Има причина, поради която Apple не иска да отвори функцията за приложения на трети страни, и това са приходите.

Днес продажбите от Apple Pay и други финансови услуги са малка част от бизнеса с услуги на компанията. Според редица оценки Apple Pay носи около 1 млрд. долара годишно от такси, в сравнение с близо 20-те милиарда долара на тримесечие, които Apple печели от услугите като цяло.

Въпреки че 1 млрд. долара годишно може да изглеждат малко за Apple, това може да е разликата между постигането или непостигането на годишните цели за растеж в сегмента на услугите.

По-голямото притеснение е свързано с бъдещите приходи. По-рано тази година Visa Inc. заяви, че 20% от трансакциите в САЩ са безконтактни. Представете си какво ще бъде това съотношение след три, пет или 10 години. Ако днес Apple предостави на приложенията на трети страни възможността за плащане чрез докосване, сегашното въздействие може да бъде само няколкостотин милиона долара. В бъдеще обаче? Може да е много милиарди долари.

Apple твърди, че настояването ѝ да запази възможностите за плащане с докосване за Apple Pay не е свързано с пари, а по-скоро с поверителността и сигурността. Компанията твърди, че отварянето на NFC може да навреди на нейната система и се уповава на доклад от 2016 г., според който достъпът до NFC в Android е бил компрометиран от хакери.

Трудно е да се повярва обаче, че потребителското изживяване и сигурността са единствените елементи, които се вземат предвид тук. Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви по време на съдебния процес за Epic Games, че дори Apple да отвори своята система за разплащане, компанията пак ще поиска от разработчиците да платят комисиона със задна дата.

Разбира се, в отделна съдебна битка, свързана с приложения за запознанства в Нидерландия - където правителството изисква от Apple да позволи на разработчиците да използват външни платежни системи - компанията иска от тези разработчици да изпратят възстановяване на таксите за App Store.

Apple има техническите възможности да измисли безопасен начин да предостави своите възможности за NFC на външни услуги.

В края на краищата, компанията вече планира да направи точно това за търговците, които ще могат да използват функцията „докосни, за да платиш", за да приемат определени кредитни карти и смартфони чрез приложения на трети страни. С други думи, Apple ще позволи на потребителите да приемат плащания чрез NFC, но не и да ги извършват. Компанията също така отвори NFC за сканиране на физически предмети и отключване на врати.

Със сигурност Apple Pay вероятно е много по-удобна от всичко, което могат да измислят банките на трети страни, но няма нищо лошо потребителите поне да имат тази възможност – да избират. И тъй като Европейската комисия заплашва с глоби, Apple може да бъде принудена отново да направи промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още