IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залитането по смартфоните отмина

Колкото по-необходими са те, толкова по-слаба е аурата, която все още ги заобикаля

10:03 | 09.12.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не е лъжа, когато в рамките на своите сложно представяни презентации производителите на смартфони винаги твърдят, че това е най-доброто, което някога са произвеждали. Не е лъжа, но просто разликата с предишните модели става все по-малка от година на година.

Оригиналният iPhone от 2007 г. дори не разполагаше с безжичния стандарт UMTS, не можеше да записва видеоклипове и нямаше GPS. Скоците от едно поколение на друго бяха толкова големи, че най-късно след две поколения мнозина смятаха, че устройството им е безнадеждно остаряло. Дори и по това време маркетингът помогна значително за засилването на това чувство. Днес обаче маркетинговите трикове, които особено Apple знае как да управлява както никоя друга компания, далеч надминават действително постигнатия напредък. Смартфоните, без съмнение, ще са с нас още дълго време. Голямото залитане обаче вече свърши.



Според Хелмут Мартин-Юнг от германския Suddeutsche Zeitung всеобхватните устройства вече достигнаха много зряло състояние на развитие. Мобилните телефони за 200, 300 евро биха били достатъчни за по-голямата част от потребителите за това, което правят с тях, само много малко потребители наистина се вълнуват от съвременните технологии, които суперболидите сред смартфоните крият под капака си. Разбира се, факт е, че смартфоните са и символи за статута, дори и не толкова изявено, както в ранните дни, когато все още бе прекалено скъпо удоволствие да притежаваш такъв.

И ако тези, които броят всеки един пиксел, се радват на дори минимално подобрената камера, а познавачите на процесорите – на по-бързата обработка, то за ежедневието работа вършат и по-стари или по-евтини модели. Дразнението към новото все още не е напълно изчезнало. Ако Apple представи нов iPhone или конкурентът Samsung има събитие, това си е новина. Но смартфоните вече станаха нещо обичайно, нещо ежедневно.

Производителите се опитват да противодействат на това, като многократно обявяват нови трендове. Най-очевидният е със сигурност все по-големите екрани. Съвсем наскоро стана моднерно да оставим почти целия фронт на смартфона като екран, за който в някои случаи са пожертвани дори централният бутон и сензорът за пръстови отпечатъци. Apple дори разработи специално защитен отключващ метод за разпознаване на лице.

Но производителите знаят (или поне трябва да знаят), че този бизнес не може да продължи вечно. Това е предизвикателство, особено за Apple. Компанията все още успява най-добре от всички да дои дойната крава, наречена „смартфони“. Стратегията за устройства с все по-висока цена засега проработва.

Но разширяването към нови продукти (часовници, високоговорители, слушалки), опитът за разширяване на собствената вселена чрез услуги като услугата за стрийминг Apple Music или центровете за данни (iCloud) също показва, че компанията иска да се освободи от голямата зависимост от една продуктова категория. Което се получава все по-добре в последно време. Samsung също иска да пренасочи вниманието си към други области. Също така от полза за смартфоните е фактът, че милиарди евро се инвестират в изкуствен интелект и разработването на нови чипове. Но днес групата печели повече от чиповете, отколкото от мобилните телефони.

Само за няколко години смартфоните станаха дистанционното управление за живота, най-персоналното устройство, което притежаваме: новинарски център, комуникационен инструмент, камера. Колкото по-необходими са смартфоните, толкова по-слаба е аурата, която все още ги заобикаля.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 37 rate down comment 0
george353
преди 5 години
Напротив, залитането по скъпите флагшип модели отмина. Глобалното търсене е паднало лекинко с 1.8% през третата четвъртина на 2018, но всички компании които предлагат бъджет смартове не могат да се оплачат от липса на търсене. В днешно време $180 ти купуват смарт със снапдрагън 625, 4Г памет, сток ос, горила глас, тайп с, алуминиев фрейм, и тн. А и иновации има (Nubia X, Mate 20 Pro), но не и в iPhone.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 2
deant
преди 5 години
горко му на човек принуденда върши работа или чете книги на телефона си...виж за порното съм съгласен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Щели да им увеличават екрана до достигане на размерите на таблет от 100лв . А телефонът щял едва да достигне капацитет от 1/20 от този на Нокия за 50 лв. И тъй като не могат да предложат нито компактност , нито функционалност , те ги смесват в микс , който е доста объркващ , за да бъде играчка . Или е от тези играчки , които те предизвикват да счупиш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 62 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Познавам хора които си използват смартфоните за нещо смислено - за работа, четене на книги или гледане на пopно - но те са малцинство. Останалите 90% са само скъпо струващи играчки за деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още