IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се бум на преносимите устройства за бизнеса?

В момента малко компании виждат реално приложение на подобен тип джаджи в бизнеса си, твърди IDC

09:28 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Потребителските преносими устройства, използвани от компаниите, представляват по-малко от 0,5% от 11-те млн. устройства, продадени по света през първото тримесечие на 2015 г., сочат данни на IDC.

Но тази ситуация може да се промени рязко в близко бъдеще, когато хората, вземащи важни решения в компаниите, и служителите опознаят предимствата на преносимите технологии.

Ново проучване на IDC, проведено сред 300 души, вземащи решения в компании в САЩ и Великобритания, показва, че 50% от организациите все още не са обмисляли използването на преносими технологии, а 30% - че нямат устройства, които биха били полезни на техния бизнес.

41% от компаниите с повече от 1000 служители и 65% от по-малките фирми в момента нямат планове да използват т.нар. Интернет на нещата (IoT), посочват от IDG Enterprise.

Данни като тези не предвещават нищо добро за преносимите устройства. Да не говорим за бариери като слаба информираност на широката общественост за новите възможности, ограничено приложение, свързано с нуждите на бизнеса и ограничена наличност на преносими джаджи.

Независимо от това преносимите устройства могат да бъдат особено полезни и да служат на компаниите за различни цели, като подобряване на здравето и мотивиране на служителите да бъдат по-активни.

Според IDC преносимите устройства са групирани в две категории – основни и умни джаджи. Отличителната черта на основните, като фитнес тракерите например, е, че могат да изпълняват само функциите, за които е проектирано устройството, но не могат да работят с приложения на трети страни. Умните позволяват на потребителите да използват и приложения на трети страни.

Развитието на преносимите технологии ражда нови бизнес решения, които улесняват редица услуги, свързани с комуникациите и локацията на потребителя. Така Domino's Pizza разполага с тракер, който позволява на клиентите си да следят онлайн пътя на доставката на пицата им – от фурната до входната врата.

Същевременно се очаква производството на нови, мощни и все по-достъпни решения, които са по-подходящи за малки и големи фирми. IDC прогнозира, че през следващите три години продажбите на преносими устройства за бизнес сектора ще нарастват по-бързо, отколкото целия пазар на преносими устройства, до около 8% от общите продажби на преносими джаджи до 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още