IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво е добър 8K телевизорът?

Услугите за стрийминг Netflix и Amazon вече имат първото си 8K съдържание, редица конзоли също поддържат стандарта

09:03 | 29.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samsung</em></p>

Снимка: Samsung

Докато през миналата година топ производителите на телевизори предизвикаха фурор с разгъващите се или модулни телевизори (концепция, заложена в Samsung The Wall напр.), техните телевизионни иновации на изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас в началото на 2020 г. бяха насочени към нова тенденция. В допълнение към изненади като Samsung Sero, които могат да се завъртат в портретен формат, лидерите се насочиха към новите 8K телевизори. И всички производители бяха единодушни в едно - “чудовищата на пикселите” ще направят своя пробив през тази година. Аргументите за това обаче според някои експерти се движат по почти толкова тънък лед, колкото са тънки и дисплеите на новите телевизионни „болиди“. А и никой в началото на годината не бе очаквал такава пандемия. Но нека караме поред... 

Става дума за големина 

8K екраните разкриват истинския си блясък принципно  при по-големи телевизори, тъй като тяхната разделителна способност от 7680 x 4320 пиксела е четири пъти по-висока от тази на 4K устройства, чиито дисплеи са с 3840 x 2160 пиксела. Толкова много пиксели правят ясно видима разлика само при диагонали на екрана от над 55 инча. За такъв огромен телевизор първо трябва да имате място, дори ако той практически няма ръб на дисплея, като новия 8K флагман на Samsung Q950TS или по-достъпния вариант Q800T. Независимо от това, обаче, телевизорите с диагонали от 75 инча са „най-бързо растящият сегмент на пазара“, казва пред DPA мениджърът на Samsung Джо Стинциано. „A в този сегмент 8K резолюцията е най-важна".

На теория е прав, защото в сравнение с много детайлните дисплеи на сегашните смартфони с 400 пиксела на инч (ppi), пикселите на 75-инчов телевизор с 4K резолюция са достатъчни за… 59 ppi. С 8K обаче те стават 117 ppi. Предвид разстоянието, от което се гледа телевизорът, не не е нужно гъстотата да бъде толкова висока, но разликата при 8К телевизора с подобен размер би била обективно забележима от наблюдение дори без уреди. 

Някои анализатори обаче изтъкват факта, че оригиналното 8K съдържание засега не е особено богато на избор. Ето защо производителите разчитат предимно на така нареченото мащабиране (upscaling), като липсващата информация се добавя в реално време с помощта на изкуствен интелект. И това наистина работи с новите чипове за изкуствен интелект, използвани в устройствата 2020, които си вършат работата. 

И все пак - ако искате да си купите нов, голям телевизор през следващите месеци, в момента има немалко конкретни предимства за избор на 8K устройство. Той е подготвен за бъдещето, което включва HDMI 2.1 портове -  необходими не само за 8K резолюция при 60 fps (или 4K при 120 fps). Интерфейсът със скорости на предаване до 48 гигабита в секунда (Gbit/s) е, наред с други неща, предпоставка за най-високо качество на HDR, променливи честоти на кадрите или особено ниски латентности (закъснения). 

Има все повече 8К съдържание 

Днес има немалко съдържание с подобна резолюция. Vimeo и YouTube например поддържат 8K видеоклипове. Съответните приложения в смарт телевизора обаче също трябва да поддържат възпроизвеждане на 8K видеоклипове. 

Олимпийските игри в Токио, които заради пандемията бяха отложени за 2021 г., ще бъдат тестово излъчвани и в 8K от японския ТВ канал Japan Broadcasting Cooparation (NHK), който още в края на 2018 г. стартира канал с 8K съдържание. А NHK има наистина високи стандарти за качество: разделителна способност 33 мегапиксела, 120 Hz и 12 битова (4: 4: 4) дълбочина на цвета, т.е.разширено RGB цветово пространство и HDR.

Xbox Series X на Microsoft също поддържат 8K и днес, когато графично по-опростените игри или римейковете на по-старите игри имат обичайно собствена 8K резолюция.  

Услугите за стрийминг Netflix и Amazon също вече имат първото си 8K съдържание. И макар че в момента дори не всички новоизлезли вътрешни продукции от Netflix и Amazon се предлагат даже в 4К,  въпрос на време е 8K да стане новият стандарт. 

Но ако и това не е достатъчно, ще напомним, че в последните месеци топ производителите на смартфони вече позволяват заснемане на клипове в 8K резолюция, а сред тях са и актуалните флагмани на Samsung от сериите Galaxy S20 и Note20. Така Samsung в момента е единственият производител, който предлага такава интеграция чрез заснемане и възпроизвеждане в 8К,  и то напълно интегрирано към всички останали услуги. 

При съотношение 21:9 и 24fps видеозапис 8К камерата на Galaxy Note20 осигурява ултра висока резолюция и професионално качество на видеозаснемане. Устройството разполага и с Pro Video режим, осигуряващ професионални настройки на фокус, звук, експозиция, контрол на скоростта за приближение и 120fps заснемане при FHD за видеа, изглеждащи като истински кинопродукции. 

Galaxy S20 Ultra пък, от своя страна, предлага заснемане на 8K видео с режим за суперстабилност. Интегрирана е стабилизация при въртене, за да имаме по-плавни картини, а изкуствен интелект анализира движението, така че да няма неприятно насичане. А предвид факта, че YouTube вече е неизменна част от ежедневието ни и потребителите гледат по над 1 млрд. часа видео всеки ден конкретно в тази онлайн платформа, южнокорейската компания дава шанс за споделяне на 8K видеата в YouTube благодарение на тясното си партньорство с Google.

Накратко - подобно на UHD резолюцията, има смисъл да се инвестира и в значително по-високата 8K резолюция. Техническият прогрес не спира. С всеки ден 8K телевизорите ще се превръщат в стандарт, веднага щом станат по-достъпни. Дори и сега има по-достъпен вариант, като Q800T. Той е представен чрез три модела с размери на екрана 65, 75 и 85 инча. Южнокорейската компания използва QLED технология и Quantum Processor 8K за постигане на висококачествена картина. 

На фона на Covid-ерата с този модел работата вкъщи просто става удоволствие. Дистанционният достъп позволява да споделяме безжично дисплея на компютъра си на телевизионния екран. Може дори да се включи отдалечено и офисен компютър за достъп до файлове или за работа с документи, като се ползва Microsoft Office 365 — всичко това от комфорта на дивана.

Повече за моделите може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
forexar
преди 3 години
4K съдържание изглежда по-лошо на 8К от колкото на 4К.1К също. 8К е ок само за 8К. ... Но дано се наложи като стандарт - така филмите ще са горе долу с качеството/резолюцията на кино прожекция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
todortk
преди 3 години
8К телевизорите са най-добри за производителите на телевизори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още