IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Western Digital води преговори за сливането си с Kioxia

Все още не е сигурно, че компаниите ще се споразумеят

10:12 | 26.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Western Digital води преговори за сливането си с японския производител на компютърна памет Kioxia Holdings, твърди източник, запознат с въпроса, който е цитиран от Bloomberg.

Сделката, която може да е на стойност над 20 млрд. долара, може да бъде сключена най-рано до средата на септември, ако преговорите са успешни, допълва източникът, пожелал да остане анонимен. По думите му преговорите все пак могат да пропаднат, а Kioxia същевременно се насочва към първично публично предлагане. Споразумението може допълнително да пренареди индустрията за чипове.

Говорител на Kioxia твърди, че компанията се подготвя за IPO в точното време, но отказва да коментира „пазарни слухове и спекулации“. Представител на Western Digital е отказал да коментира въпроса.

Цената на акциите на Western Digital се повиши със 7,8% в Ню Йорк, след като Wall Street Journal първи писа за преговорите. Това даде на компанията пазарна капитализация от около 20 млрд. долара. Toshiba, която отдели Kioxia от основния си бизнес през 2018 г. и остава голям акционер, записа 2,1% ръст на стойността на книжата си в Токио.

Конкурент на Samsung

Сливането на двете компании, които отдавна имат съвместно предприятие, ще създаде по-голям конкурент на Samsung Electronics на пазара на чипове с памет, използвани в преносими устройства и компютри.

Toshiba, която е създател на флаш паметта, продаде мажоритарния си дял в Kioxia през 2018 г. Този вид чипове се ползват за съхранение на данни на хард дискове – основният продукт на Western Digital.

Kioxia и Western Digital имат комбинирани приходи от продажби на чипове с флаш памет в размер на 17 млрд. долара за миналата година по данни на IDC. Samsung имаше 18,6 млрд. долара. През 2020 г. приходите на индустрията нараснаха с 37 на сто.

Western Digital даваше на Kioxia средства за капиталови разходи и развойна дейност в замяна на производство в заводите на японския си партньор. В миналото отношенията им бяха неспокойни, след като компаниите влязоха в остър спор, когато под ръководството на предишния си главен изпълнителен директор Western Digital се опита да придобие Kioxia, докато Toshiba се бореше с финансови трудности в резулат на проблемите на звеното си за ядрена енергия.

Kioxia подаде документи за първично публично предлагане миналото лято, а акционери като Toshiba и Bain Capital планират да продадат акции в рамките му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още