IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки високата загуба Infineon вижда причини за оптимизъм

Главният изпълнителен директор Райнхард Плос е по-оптимистичен, но не даде конкретна прогноза

13:21 | 04.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
 

Най-големият производител на чипове в Германия отчете сериозна загуба през последното тримесечие. Под черта компанията отчете чиста загуба от 128 милиона евро, заяви във вторник Infineon.

Приходите се повишиха с осем процента на годишна база до малко под 2,2 милиарда евро. Но това се дължи само и единствено на поглъщането на конкурента Cypress. Американската компания принадлежи на концерна от Мюнхен от средата на април. Компанията на главния изпълнителен директор Райнхард Плос плати 9 млрд. евро за конкурента от Калифорния.



Infineon отчита слабо търсене в много области заради пандемията, казва Плос. Но ситуацията се подобрява. „Ние сме предпазливо оптимистични за последното тримесечие на финансовата година“, подчерта директорът на компанията.
„Виждаме конкретни признаци за възстановяване на особено тежко засегнатия автомобилен пазар", каза Плос. Автомобилното поделение генерира почти 40 процента от приходите и следователно е особено важен за концерна от Dax.

Сега Плос очаква приходи от 8,5 милиарда евро през текущата финансова година (към 30 септември). Това е с около 100 милиона евро повече, отколкото инженерът обещаваше през пролетта.

Оперативният марж ще възлезе на 13 процента - това е с един процент повече от предишната прогноза. За сравнение: през изминалата финансова година маржът беше 16 процента.

Infineon не е единственият производител на чипове, който сега гледа малко по-оптимистично към бъдещето. „Очакваме по-добри продажби през втората половина на годината“, каза през миналата седмица Курт Сийвърс, ръководител на конкурента на Infineon - NXP. От една страна, това се дължи на стартирането на специфични за компанията продукти, от друга страна пазарите ще се стабилизират.

Холандците влязоха в зоната на загубата през последното тримесечие, като отчетоха загуба от 214 млн. долара. През същия период на миналата година бившият отдел на Philips бе реализирал печалба от 41 млн. долара. И ръководителят на ST Microelectronics Жан-Марк Чери също очаква бизнесът да се засили силно до края на годината.

Въпреки това изпълнителният директор на Infineon Плос не дава ясна прогноза. „Тенденциите в нашия бизнес зависят до голяма степен от по-нататъшния ход на пандемията на коронавируса в световен мащаб, влиянието на пакетите за икономически стимули и различни геополитически фактори”.

По-специално решаващият фактор ще е времевият ход на глобалните темпове на заразяване и свързаните с това възможни ограничения върху икономическите дейности. Infineon, от друга страна, може да се възползва от правителствените програми за подкрепа на електрически автомобили.

Плос обещава увеличаване на продажбите в три от четирите подразделения на групата за текущото тримесечие, особено в автомобилния бизнес. Само индустриалното подразделение е в застой.

Преди това анализаторите очакваха Infineon да даде по-положителна перспектива. "Тенденциите на крайните пазари вероятно са се подобрили", заяви експертът на UBS Дейвид Мълхолланд в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още