IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обмисля блокирането на сделката на Arm и Nvidia

Възможна е допълнителна проверка на сливането заради опасения за националната сигурност

10:38 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Придобиването на Arm от страна на Nvidia става все по-съмнително, след като стана ясно, че Великобритания обмисля да блокира сделката заради потенциални рискове за националната сигурност. Информацията е на Bloomberg, която се позовава на двама източници, запознати с въпроса.

Nvidia, най-голямата американска компания за чипове по пазарна капитализация, обяви през септември 2020 г. сделката за 40 млрд. долара за придобиването на Arm от японската SoftBank Group като част от усилията ѝ да разшири присъствието си на растящия пазар на чипове. SoftBank, от своя страна, се стреми да продава активи, за да набере средства за обратно изкупуване на акции и за свежи инвестиции в стартъпи.

През април британският министър на културата Оливър Даудън поиска от Службата на конкуренцията и пазарите (CMA) да подготви доклад за това дали сделката трябва да бъде обявена за антиконкурентна, както и да се посочи дали има някакви притеснения за националната сигурност, повдигнати от трети страни.

Оценката, представена в края на юли, включва притеснителни предупреждения за националната сигурност, а сега Великобритания е склонна да отхвърли сделката, твърди източник, запознат с дискусиите в правителството. Страната вероятно ще осъществи по-сериозен преглед на сливането заради проблемите с националната сигурност, допълва втори източник.

Все още не е взето финално решение, а Великобритания все пак може да одобри споразумението, но при определени условия, твърдят източниците. Даудън трябва да реши дали сделката се нуждае от допълнителен преглед от британските органи за защита на конкуренцията.

„Продължаваме да работим по регулаторния процес заедно с британското правителство“, заяви говорителят на Nvidia. “Очакваме въпросите и очакваме да разрешим всякакви проблеми, които могат да възникнат“.

Акциите на Nvidia останаха почти без промяна в цената си във вторник, докато тези на SoftBank понижиха стойността си с 1,5% в Токио в сряда.

„Ако регулаторите блокират сделката, това ще попречи на възможността на Nvidia да доминира на пазара на изчислителни чипове, но вярваме, че инвеститорите вече имат ниски очаквания, че сделката ще бъде завършена“, коментира Ананд Шринивасан, старши анализатор в Bloomberg Intelligence.

Говорител на регулатора CMA е отказал да коментира темата, както и е представител на британското правителство.

Arm притежава най-използваните стандарти и дизайни в оценяваната на оценява на 400 млрд. долара индустрия за чипове. Нейните технологии са в основата на повечето смартфони по света, а тя играе все по-важна роля и в сървърните решения, на които вървят корпоративните и правителствените системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още