IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на персонални компютри се възроди, но индустрията се задъхва

Компаниите от индустрията не успяват да изпълнят бързо множеството нови поръчки

11:07 | 26.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2020 г. светът се запаси с настолни компютри и лаптопи до нива, невиждани от дебюта на iPhone през 2007 г., а производителите все още се нуждаят от месеци, за да обслужат неизпълнените поръчки, твърдят ръководители на хардуерни компании и анализатори, предава Ройтерс.

Ученето и работата от дистанция преобърнаха пазара на компютри по време на пандемията, благодарение на засиления интерес към по-големи устройства от смартфоните.

„Цялата верига на доставките е натоварена както никога досега“, коментира Грег Прендергаст, президент на производителя на хардуер Acer.

Годишните глобални продажби на персонални компютри (включително лаптопи и настолни компютри), които бяха около 300 млн. през 2008 г., доскоро бяха потънали до 250 млн. Малцина очакваха възход.

Но някои анализатори сега очакват, че 2020 г. ще приключи с около 300 млн. продажби, т.е. с около 15% повече спрямо година по-рано. Таблетите преживяват дори по-бърз растеж.

До края на 2021 г. инсталираните персонални компютри и таблети ще достигнат 1,77 млрд., спрямо 1,64 млрд. през 2019 г., сочат данни на компанията за пазарни проучвания Canalys.

Коронавирусът принуди семействата да преминат от един компютър до няколко, така че да има по едно устройство за всеки ученик, геймър или работещ от вкъщи.

За да отговорят на неочакваното търсене, производителите на персонални компютри добавиха поддоставчици, засилиха доставките и подсказаха за пускането на по-добри модели през следващата година. Това се оказа недостатъчно.

Прендергаст твърди, че Acer поема разходите за превозване на лаптопи директно до образователните институции, с които работи, като залага на самолети и се отказва от кораби и влакове, за да намали с месец доставката. И все пак поточните линии изостават, ето защо някои клиенти трябва да чакат по четири месеца, за да си получат пратките.

Компоненти, като екрани и процесори, са трудни за намиране, въпреки че заводите отдавна преминаха през затварянето заради Covid-19, твърдят анализатори. Те допълват, че прогнозите за продажбите през 2021 г. биха могли да бъдат по-високи, ако няма проблеми с доставките.

Някои компютри, които ще се появят на пазара в следващите месеци, ще отговорят на нови нужди. Те включват по-добри камери и говорители за видео конферентни разговори, твърдят анализатори. Повече модели ще имат мрежови чип, така че потребителите да имат достъп до 4G и 5G  сигнал.

Президентът на Dell Technologies Сам Бърд този месец заяви, че „ренесансът“ на индустрията скоро ще доведе до появата на устройства със софтуер с изкуствен интелект, така че да се опростят задачи като логване и изключване на камери. Онлайн поръчките на Dell от потребители са нараснали с 62% през третото тримесечие спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още