IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC: Твърде рано е да кажем дали ще правим експанзия в Германия

Междувременно ЕС се опитва да привлече големи производители на чипове предвид глобалния недостиг на полупроводници

13:28 | 26.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) заяви, че е твърде рано да каже дали ще изгради свои заводи в Германия, а преговорите по този въпрос са в още ранен етап на развитие. Всичко това се случва в момент, в който Европейският съюз (ЕС) иска да намали вноса на чипове, предвид недостига на полупроводници в света, предава Ройтерс.

Европейската комисия е провела разговори с глобални гиганти в производството на чипове, включително с Intel и TSMC, тъй като ЕС иска да увеличи производството си на полупроводници и да се предпази от шоковете в световната верига на доставките.

Тайван и TSMC, най-големият поддоставчик на чипове в света, се превърнаха в особено важни играчи, що се отнася до усилията, свързани с решаването на предизвикания от пандемията дефицит на чипове, който принуди автомобилни компании да спрат производство и засегна компании за смартфони, лаптопи и дори за бяла техника.

„В момента разглеждаме сериозно нещата в Германия, но все още сме в начален етап“, коментира председателят на TSMC Марк Лиу по време на годишната среща на акционерите, в отговор на въпрос за заводите за полупроводници в европейската страна.

„Продължаваме да общуваме с нашите основни клиенти в Германия, за да видим дали това е най-важното и ефективното за нашите клиенти“, твърди той и допълва: „Твърде рано е да се каже“.

През юли TSMC подсказа, че планира изграждането на нови фабрики в Съединените щати и Япония предвид притесненията за концентрацията на производството в Тайван, където се правят повечето от най-развитите чипове в света, а и предвид факта, че географски страната е близо до политическия конкурент Китай.

За завода на TSMC в щата Аризона, САЩ, Лиу твърди, че експанзията ще подкрепи клиентското търсене, особено в областта на инфраструктурата и националната сигурност.

„Клиентите подкрепят нашата глобална експанзия. Ще действаме много предпазливо“, коментира Лиу, допълвайки, че клиентите ще помогнат за споделянето на разходите за чуждестранните операции.

Тази година TSMC обяви, че планира да инвестира 100 млрд. долара в рамките на следващите три години, за да увеличи капацитета си, като се възползва от това, което нарича „дългогодишни възможности за растеж“, тъй като пандемията на Covid-19 и новите технологии са стимулирали глобалното търсене на по-усъвършенствани чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още