IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Switch вече не обещава толкова големи успехи за Nintendo

Конзолата не успя да привлече много хора отвъд сериозните фенове на компанията

16:31 | 28.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малкият брой привлекателни заглавия за празничния сезон и продажбите, които са напът да се окажат под целите на компанията, засилват съмненията дали конзолата Switch на Nintendo ще се превърне някога в продукт за масовия пазар, пише Bloomberg.

Когато устройството дебютира през миналата година като хибридна конзола, с която може да се играе вкъщи и навън, това беше класическата компания Nintendo, която ни показа ново устройство, разбиващо нормите на конвенционалните видео игри. Switch беше представена като достоен наследник на Wii, блокбъстър конзолата на Nintendo.

Целта беше преживяването да се направи възможно най-удобно за потребителите, като се позволи на хората да ползват продукта по нови начини, например да я превърнат във виртуално пиано или мотор. Но до момента Switch не успява да привлече много нови потребители отвъд сериозната си база от фенове. Switch е напът да достигне 35 млн. продадени бройки през март, сочи средната оценка на осем анализатори, анкетирани от Bloomberg. Броят е под целите за Nintendo – 38 млн. бройки.

След като се насочи към най-добрите си франчайзи – Super Mario, Zelda и Splatoon – в рамките на първите 12 месеца, в които устройството е на пазара, на базираната в Киото компания не ѝ останаха много игри, които да покаже през втората година. Това засегна хардуерните продажби. Картонените аксесоари, представени през април и наречени Nintendo Labo, не успяха да привлекат голям интерес.

"Всички добри конзоли се нуждаят от добра втора година, а Nintendo не осигури такава за Switch”, коментира Корнелио Аш, анализатор на William O’Neil & Co. в Лос Анджелис. „Инвеститорите мислеха, че за пет години могат да се продадат 90 млн. бройки. Но след тази година това изглежда почти невъзможно“.

Nintendo отказва да коментира прогнозите или плановете си за Switch, а представители на компанията посочиха последните коментари на директорите, които твърдят, че е твърде рано да се оцени представянето през втората година.

Тримесечието около Коледните празници обичайно носи около половината от продажбите на производителите на игри, а анализаторите свиват годишните си прогнози за печалбата и приходите от март насам. Книжата на Nintendo понижиха стойността си с около 33% от пика си през януари, изтривайки над 20 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията. В рамките на ранната търговия в Токио днес цената им нарасна с под 1%.

"Книжата се насочват към нивата, които видяхме, когато Switch беше обявена, което не казва добри неща за дългосрочните перспективи“, коментира Аш. Въпреки това 20 от 23 анализатори, следени от Bloomberg, продължават да препоръчват покупка на акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още