IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните продажби на смартфони и компютри ще спаднат през 2022 г.

Забавянето на китайската икономика се очаква значително да повлияе на пазара на устройства, твърдят от Gartner

15:28 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Забавянето на китайската икономика и предизвиканият от инфлацията спад на потребителските разходи се очаква да окажат натиск върху глобалните продажби на компютри и смартфони тази година, твърди компанията за пазарни проучвания Gartner, цитирана от Ройтерс.

Продажбите в Китай – най-големия пазар на смартфони в света – се очаква да се свият с 18 на сто, след като търсенето пострада от ограниченията заради Covid-19, които засегнаха работата на ключови икономически центрове като Шанхай, допълва Gartner.

Компанията очаква 7% спад на глобалните продажби на смартфони, като също така взема предвид влиянието на проблемите с веригите на доставките и влиянието на конфликта между Русия и Украйна върху търсенето.

„Перфектната буря от геополитически сътресения, висока инфлация, валутни колебания и прекъсвания на веригите на доставките понижиха бизнес и потребителското търсене за устройства по света, а това ще засегне най-тежко пазара на персонални компютри през 2022 г.“, коментира Ранджит Атвал, старши директор анализи в Gartner.

Gartner очаква световните продажби на компютри да се понижат с 9,5% тази година.

Прогнозата отразява коментари на играчи от индустрията. По-рано този месец производителят на чипове Advanced Micro Devices каза, че пазарът на персонални компютри ще се забави след две „много силни“ години.

По-слабото търсене на компютри и смартфони вероятно ще натежи на редица компании – от производители на чипове като Nvidia до технологични гиганти като Apple и Microsoft. Тези компании трябва да обявят финансовите си резултати за второто тримесечие през следващия месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още