IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на дронове ще нарасне тройно през следващите 10 години

Той ще достигне 14,3 млрд. долара приходи според ново проучване

20:00 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световният пазар на невоенни дронове, доминиран от китайски производители, ще утрои размера си до 14,3 млрд. долара приходи през следващото десетилетие, въпреки че властите в САЩ предупредиха за рискове за националната сигурност. Това сочи ново проучване на Teal Group, цитирано от Ройтерс.

Пазарът, оценен на 4,9 млрд. долара тази година, ще се възползва от постепенното отваряне на американското въздушно пространство от Федералната авиационна администрация и от засиленото използване на дроновете от различни индустрии, допълва изследването.

Данните излизат, докато опасенията за сигурността от страна на Съединените щати и на частните американски компании нарастват. Те се опасяват, че Пекин може да получава достъп до важни данни и съдържание, събирани от произведени в Китай дронове.

Китайските производители са отговорни за три четвърти от продадените в света комерсиални и потребителски дронове, твърди Фил Финеган, анализатор от Teal Group.

През май Министерството на вътрешната сигурност предупреди американските фирми за рисковете от произведените в Китай дронове. Китайският производител DJI, който попада в центъра на тези критики, нарече опасенията за сигурността „неверни“ и „погрешни“.

Клиентите на DJI имат „пълен“ контрол над данните си, коментира говорителят Майкъл Олденбург в интервю по телефона.

Водещият сегмент по потребление на дронове според проучването е индустриалната инспекция. Тук попадат индустрии като строителството, енергетиката и минното дело. Те използват дроновете предимно за проверки на различни места. Потреблението в земеделието – за пръскане на културите и следенето на посевите, се класира на второ място.

През 2017 г. американската армия спря да ползва дронове на DJI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още